Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Περιμένω σήμερα άμεση αποκλιμάκωση και κατάπαυση πυρός

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Περιμένω σήμερα άμεση αποκλιμάκωση και κατάπαυση πυρός

Επικοινωνία είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από λίγο, μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να διαμηνύει στον Ισραηλινό πως αναμένει άμεση αποκλιμάκωση και κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

«Οι δύο ηγέτες είχαν διεξοδική συζήτηση για τα γεγονότα στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στον αφοπλισμό της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες των τοπικών κυβερνήσεων και των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Πιο αυστηρή στάση από τον Τζο Μπαίντεν
«Ο πρόεδρος διεμήνυσε στον πρωθυπουργό πως ανέμενε σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα στον δρόμο για την κατάπαυση πυρός», συνεχίζει ο Λευκός Οίκος. Τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την πρώτη επικοινωνία του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχοτυ τη Δευτέρα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε κάνει αναφορά σε κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αρχικές εκείνες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν προκάλεσαν την κριτική στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου στο εσωτερικό, καθώς τον κατηγόρησαν πως δεν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο πάνω από 200 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει τις επιθέσεις
«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να τους αντιμετωπίσουμε, είτε τους τελειώνουμε, και αυτό παραμένει πάντα ένα ενδεχόμενο, είτε επιχειρούμε την αποτροπή και εμείς αυτήν την στιγμή εφαρμόζουμε μία ισχυρή αποτροπή», δήλωσε νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντησή του με πρεσβευτές στο Τελ Αβίβ. «Πρέπει να σας πω ότι δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο».

Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

«Προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες επιπλέον επιχειρήσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί για παύση των εχθροπραξιών πριν βεβαιωθεί ότι η επίθεσή του έχει εκπληρώσει τους στόχους της, δηλαδή την μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Χαμάς. «Στο εξής το ερώτημα είναι αν η Χαμάς αντιλαμβάνεται το μήνυμα».

Κατέθεσε σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ η Γαλλία
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους μετά από μία σειρά συγκρούσεων που έχει κοστίζει τη ζωή τουλάχιστον 213 ανθρώπων και από τις δύο πλευρές. Ανάμεσα στα θύματα και 61 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400.

Η Γαλλία υπέβαλε χθες το βράδυ στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε το Ελιζέ.

Το Παρίσι αποφάσισε έτσι να καταθέσει το σχέδιο απόφασης αυτό, σε συντονισμό με τους εταίρους του, προστίθεται στο κείμενο των υπηρεσιών του κ. Μακρόν. Η Γαλλία, η οποία καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός εδώ και αρκετές ημέρες, σημειώνει ότι υποστηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου. Ο κ. Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, που βρίσκεται για ένα διήμερο στο Παρίσι επ’ ευκαιρία συνόδου για τη στήριξη των οικονομιών της Αφρικής, συζήτησαν το θέμα εκτενώς τη Δευτέρα και αποφάσισαν χθες Τρίτη να ζητήσουν την υποστήριξη της Ιορδανίας.

Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. «Δεν σιωπούμε, ούτε κι εσείς», δήλωσε νωρίτερα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τόμας-Γκρίνφιλντ, στην τρίτη κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση του 15μελούς σώματος με θέμα τη βία που μαίνεται στην περιοχή, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών με γνώση των δηλώσεών της.

«Εστιάζουμε και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις εντατικές διπλωματικές επαφές για να τερματιστεί αυτή η βία», είπε η Αμερικανίδα πρεσβευτής. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Εκεχειρία ζητά η ΕΕ -Δεν τη στηρίζει η Ουγγαρία
Τον «άμεσο τερματισμό κάθε βίας και την κατάπαυση του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ζητά και η ΕΕ μέσω δήλωσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ την οποία στήριξαν 26 από τα 27 κράτη μέλη, όχι όμως από την Ουγγαρία. «Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων και να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Μπορέλ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Μπορέλ πάντως, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απουσία της στήριξης της Ουγγαρίας στην ευρωπαϊκή θέση, η οποία έγινε δεκτή από τα άλλα κράτη μέλη. «Θα ήθελα όλοι να εκφράσουν τη συμφωνία τους με τη γενική κατεύθυνση της συζήτησης. Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς κάποιος δεν μπορεί να συμφωνεί με αυτό που έχει γραφτεί», δήλωσε. Για τη Βουδαπέστη, οι ευρωπαϊκές θέσεις για τη σύγκρουση είναι «μεροληπτικές και μη ισορροπημένες».

Εκκληση και από Μέρκελ και Αμπντάλα
Eκκληση για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή απηύθυναν η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να στηριχτούν πρωτοβουλίες για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Η ελληνική πρωτοβουλία -Στη Μέση Ανατολή ο Νίκος Δένδιας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ελληνική πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε χθες στην περιοχή και είχε επαφές με τις δυο πλευρές. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε χθες συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκαμπί Ασκενάζ, αλλά και τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ. Επίσης μετείχε και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών» δήλωσε κλείνοντας την δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας μετά τις επαφές του, που θα συνεχιστούν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS