Ερντογάν προς Μπάιντεν: Αξιότιμε φίλε μου, τώρα ξεκινάμε - Θα είμαι εδώ για πέντε χρόνια, το ίδιο ελπίζω και για εσένα

Ερντογάν προς Μπάιντεν: Αξιότιμε φίλε μου, τώρα ξεκινάμε - Θα είμαι εδώ για πέντε χρόνια, το ίδιο ελπίζω και για εσένα

Συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε 75 λεπτά, με τον Τούρκο πρόεδρο να αποκαλεί «αξιότιμε φίλε μου» τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ακόμα, ο Ερντογάν επισήμανε στον Μπάιντεν ότι πρέπει να συνεργαστούν.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν αστειεύτηκε, τονίζοντας στον Μπάιντεν ότι εγώ για πέντε χρόνια θα είμαι εδώ, το ίδιο ελπίζω και για εσένα, αναφερόμενος στις εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ το 2024.

Θερμά ήταν και τα λόγια από τον Μπάιντεν προς τον Ερντογάν, μετά τη θετική του απάντηση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, δεν υπήρξε, όπως περίμενε η τουρκική πλευρά, πρόσκληση στον Ερντογάν για να πάει στον Λευκό Οίκο, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα, για νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ κάνει λόγο στα φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδά του ο τουρκικός Τύπος, ενώ οι αντιπολιτευτικές εφημερίδες αναφέρουν ότι «όπως πάντα, ο Ερντογάν έβαλε την όπισθεν», αναφερόμενοι στο γεγονός ότι τόσο καιρό έλεγε όχι στην ένταξη της Σουηδίας και τελικά την αποδέχθηκε.

Λευκός Οίκος: Σταθερότητα στο Αιγαίο

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος ανέφερε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έθεσαν επί τάπητος οικονομικά και αμυντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Βίλνιους.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Σουηδό Πρωθυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προσπάθειες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, χαιρετίζοντας τον τελευταίο γύρο συζητήσεων αναφορικά με τον στρατηγικό μηχανισμό.

Συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξής τους προς την Ουκρανία και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο».

Ακόμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μενέντεζ για τα F-16, αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

Κιλιτσντάρογλου: Ο Ερντογάν άκουσε το τηλεφώνημα του Μπάιντεν και είπε «διατάξτε»

Μετά τη άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας, η αντιπολίτευση διά στόματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρει ότι ο Ερντογάν «έκανε στροφή 180 μοιρών» και φώναξε «διατάξτε» όταν τον πήρε τηλέφωνο ο Μπάιντεν.

«H Τουρκία δήλωσε πως επειδή η Σουηδία προστατεύει τους τρομοκράτες και τους αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι δήλωνε πως δεν μπορεί να δεχθεί την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Όμως, η Σουηδία δεν υποχώρησε και μάλιστα έκαψαν εκεί το Κοράνι. Όμως, ξαφνικά ο Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών. Γιατί αναιρείτε όσα λέγατε χθες; Φίλες μου αυτοί άφησαν ελεύθερους τους τρομοκράτες; Συνεχίζουν να προστατεύουν τους τρομοκράτες. Τότε γιατί έλεγες χθες το όχι και σήμερα λες το ναι; Όμως τηλεφώνησε ο Μπάιντεν. Είμαι σίγουρος πως ο πρόεδρος σηκώθηκε όρθιος και σε στάση προσοχής είπε ‘διατάξτε’», είπε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου.

Τούρκοι αναλυτές: «Αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας στους αιθέρες»

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι αναλυτές, συνεχίζουν στα κανάλια να μιλούν για υπεροχή της Ελλάδας στου αιθέρες.

«Οι Έλληνες με τα F-16 Viper έχουν δυνατότητα να φτάσουν μέχρι την Καισάρεια», αναφέρει αποστρατευμένος πτέραρχος και προσθέτει: «Η Ελλάδα διαθέτει μαχητικά με μεγάλη ακτίνα δράσης, η Τουρκία διαθέτει ελάχιστα. Με τα F-16 προσπαθούμε να μην μείνουμε πίσω από την Ελλάδα».

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν Καράκους, πτέραρχος ε.α. αναφέρει: «Οι Έλληνες διαθέτουν 98 μαχητικά F-16 τα οποία έχουν μεγάλη εμβέλεια. Μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις. Εδώ πάνω στην άτρακτο διαθέτουν επιπλέον καύσιμα. Οι Έλληνες αυτά τα μαχητικά τα εκσυγχρονίζουν σε Block-70. Αυτά τα μετατρέπουν. Ενώ εμείς διαθέτουμε μόλις 29 μαχητικά με μεγάλη εμβέλεια.

H Ελλάδα κάνει υπολογισμούς να φτάνουν τα αεροσκάφη της μέχρι τη μέση της Τουρκίας, δηλαδή μέχρι την Καισάρεια , κι έτσι αγοράζει τα μαχητικά της. Κάποτε είχαν τα A-7 τώρα έχουν νέα αεροσκάφη.

Κάποιοι λένε πως ‘οι Έλληνες δεν μπορούν να έρθουν , να φτάσουν ως εδώ κτλ’. Δεν θέλω να το σχολιάσω, αλλά αυτό που λέω .είναι πως η Ελλάδα παίρνει τέτοια μαχητικά που έχουν τη δυνατότητα που ᾽᾽μπορούν να έρθουν᾽᾽. Κάποτε είχαν τα A-7 τα απέσυραν. Τώρα τα μισά μαχητικά τους έχουν τέτοιες δυνατότητες. Έχουν επιπλέον καύσιμα περίπου 2.5 τόνους. Δηλαδή μπορούν να παραμείνουν στον αέρα μια επιπλέον ώρα. Δηλαδή η ακτίνα δράσης τους είναι μεγαλύτερη. Εμείς τώρα προσπαθούμε να αγοράσουμε 40 τέτοια μαχητικά και να εκσυγχρονίσουμε άλλα 79. Ανάμεσα από τα μαχητικά που διαθέτουμε».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ