Αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στη Βουλγαρία: Προβληματισμός για τη διαφθορά και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στη Βουλγαρία: Προβληματισμός για τη διαφθορά και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Ολοκληρώθηκε η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία με έντονο προβληματισμό ως προς το σεβασμό και την προστασία του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών στη γείτονα χώρα.

Η αποστολή απαρτιζόταν από 7 ευρωβουλευτές εκπροσώπους των 7 πολιτικών ομάδων και μέλη της επιτροπής των Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Πλήθος προκλήσεων-προβλήματα στη βουλγαρική κοινωνία


Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής ευρωβουλευτής, Σόφι ιν τ' Φέλντ (Ανανέωση, Ολλανδία) η αποστολή «βρήκε μια χώρα σε περίοδο προκλήσεων αλλά και μετάβασης. Αποτελεσματική και δίκαιη επιβολή του νόμου, ειδικά στον αγώνα απέναντι στη διαφθορά παραμένει. Η δίωξη υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων στη χώρα παραμένει προβληματική».

Η αποστολή σημείωσε ότι εντόπισε αναφορές για περιστατικά αστυνομικής βίας το καλοκαίρι του 2020, τα οποία ακόμα παραμένουν ανεξιχνίαστα ενώ βλέπει αναγκαία την διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην άσκηση της δικαιοσύνης όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Η απειλή για την ελευθερία των βουλγαρικών ΜΜΕ παραμένει ζήτημα, διαπιστώνουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας να διασφαλιστούν οι όροι εργασίας και η απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος στη χώρα.

Δυστυχώς, η ανησυχία δεν σταματά εκεί όμως. Οι ευρωβουλευτές συγκέντρωσαν αναφορές για ρητορική μίσους και διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων Ρομά καταγωγής, ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ανθρώπων που ανήκουν σε άλλες μειονοτικές ομάδες καθώς και καταγγελίες βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας.

Αναγνώριση της προσπάθειας


Η ευρωπαϊκή αποστολή βλέπει περιορισμένες δυνατότητες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πλήθος των παραπάνω προκλήσεων αλλά αναγνωρίζει την προσπάθεια και τη δέσμευση να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά εργαλεία στη σωστή κατεύθυνση. Προειδοποιεί η αποστολή, παρ' όλα αυτά, την Κομισιόν να ελέγξει με αυστηρότητα τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Βουλγαρία. Η απεσταλμένοι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η βουλγαρική κοινωνία είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις στα ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ