Ανησυχητική προειδοποίηση Μπορέλ: Η Ευρώπη στερεύει από όπλα, λόγω της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ανησυχητική προειδοποίηση Μπορέλ: Η Ευρώπη στερεύει από όπλα, λόγω της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να γεμίσουν τα αποθέματα όπλων τους, ενώ το Κίεβο ζητά συνεχή στρατιωτική βοήθεια, επισημαίνει ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κορυφαίος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι τα αποθέματα όπλων των χωρών της ΕΕ έχουν εξαντληθεί σοβαρά μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και προέτρεψε τα κράτη-μέλη να αναπληρώσουν τα οπλοστάσιά τους, λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «από κοινού», γιατί αυτό θα ήταν «φθηνότερο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, ο Μπορέλ παραδέχθηκε επίσης ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων πριν από έναν χρόνο, όταν υπήρξε σχετικό αίτημα από κάποια κράτη-μέλη, λέγοντας ότι, αν είχε συμβεί αυτό, «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση».

Την περασμένη εβδομάδα, σε άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στην Πράγα συζητήθηκε μια στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή σε επίπεδο ΕΕ στην Ουκρανία, καθώς και καλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού και πόρων.

Στρατιωτική βοήθεια περίπου 2,5 δισ. ευρώ έχει δώσει η Ευρώπη στην Ουκρανία -Οι χώρες δίνουν όπλα από τα αποθέματά τους
Τον Ιούλιο, η ΕΕ αύξησε τη χρηματοδότηση για τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία κατά 500 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης (EPF), με ορισμένα από τα όπλα να προέρχονται από τα αποθέματα των ίδιων των χωρών.

Προειδοποιήσεις για άδεια αποθέματα έχουν προηγηθεί και από κάποια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσςης.

Ενδεικτικό είναι ότι, την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι το Βερολίνο «αγγίζει τα όριά του ως το προς τι μπορούμε να δώσουμε από την Μπούντεσβερ».

Τον Ιούλιο, οι έξι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης δεν πρόσφεραν νέα διμερή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS