F-16: Πανικός και αντιδράσεις στην Άγκυρα μετά την επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Τζο Μπάιντεν - Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

F-16: Πανικός και αντιδράσεις στην Άγκυρα μετά την επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Τζο Μπάιντεν - Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, μετά την επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Τζο Μπάιντεν,βάσει της οποίας «μπλοκάρεται» η προμήθεια των F-16 στην Τουρκία, στην Άγκυρα υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια με τον τουρκικό Τύπο να ξοδεύει άφθονο μελάνι επ’ αυτού.

Μάλιστα, το σημερινό πρωτοσέλιδο της Hurriyet επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα γράφοντας «Πανικός των λόμπι για τα F-16».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια από «Έλληνες, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους και κάποιους βουλευτές που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία».
Η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να εγκρίνει τη συμφωνία και της προκαλεί εντύπωση αυτή η προσπάθεια.

Υπενθυμίζεται πως η εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, Καρίν Ζαν-Πιερ, επέμεινε στη θέση του Λευκού Οίκου.
«Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς παρ’ όλα αυτά να προβεί σε κάποια περαιτέρω διευκρίνιση».
Και πρόσθεσε ότι «Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με τα F-16. Αυτή η συζήτηση για τα F-16 και την Τουρκία γίνεται εδώ και αρκετό καιρό. Μιλήσαμε γι’ αυτό εδώ και αρκετούς μήνες. Δεν υπάρχει τίποτα νέο. Ο πρόεδρος υποστήριξε αυτή την προσπάθεια».

Με βάση την τροπολογία που κατέθεσαν στο Κογκρέσο ελληνοαμερικανοί βουλευτές, απαγορεύεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Αυτά τα εμπόδια στις προεδρικές εξουσίες θα μπορούν να αρθούν από το Κογκρέσο, μόνο αν ο Λευκός Οίκος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του ότι η εν λόγω χώρα που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ έχει σταματήσει για διάστημα έξι μηνών τις επιθετικές ενέργειες.

Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να άρει τους περιορισμούς αν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής μια τέτοια πώληση. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία σε ανακοίνωσή του την περασμένη Πέμπτη, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS