Η FAZ αποδομεί όσα έλεγε το «Spiegel» για τον θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο

Η FAZ αποδομεί όσα έλεγε το «Spiegel» για τον θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο

Ελλείψει αποδείξεων και στοιχείων για τον φερόμενο θάνατο της μικρής Μαρίας στον Έβρο, η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung»καταλήγει ότι το περίφημο ρεπορτάζ του «Spiegel»μπάζει από παντού.

Το «Der Spiegel» ήταν το πρώτο κορυφαίο μέσο στις 10 Αυγούστου, στο άρθρο «Η Μαρία, πέντε ετών, πέθανε στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», που μίλησε για το φερόμενο συμβάν. Παρουσίασε ως γεγονός ότι η μικρή Μαρία από τη Συρία πέθανε ξαφνικά, όταν διέφυγε μέσω της Τουρκίας, και ενώ βρισκόταν σε ένα μικρό νησί στον συνοριακό ποταμό Έβρο, όπου είχαν εγκλωβιστεί δεκάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων οι γονείς και τα τέσσερα αδέρφια της.

Και το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε χωρίς να είναι δυνατή μια επιτόπια αυτοψία και έρευνα για να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί, σ' ένα σημείο σημαντικής στρατιωτικής παρουσίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά»

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) υπογραμμίζει πως πλέον «είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά». Παρατίθεται, μάλιστα, ρεπορτάζ από τον Έβρο, σύμφωνα με το οποίο ακόμα και οι γονείς του φερόμενου νεκρού παιδιού δεν είχαν κρατήσει υπάρχοντά του, δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν πού ήταν θαμμένο στη νησίδα, ούτε επιθυμούσαν την εκταφή του.

«Αν υπήρχε πέμπτο παιδί και είχε πεθάνει, όπως ισχυρίζεται το "Spiegel", θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία στα οποία βασίζεται αυτός ο ισχυρισμός, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό. Όταν ένα παιδί χάνει τη ζωή του, θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες. Είναι σημαντικό το ότι στο τέλος νίκησε η αλήθεια», αναφέρεται στην εφημερίδα «FAZ».

Τα σχετικά δημοσιεύματα του «Spiegel» έχουν αποσυρθεί μέχρι να ερευνηθεί η εγκυρότητά τους. Τη σύνταξή τους είχαν αναλάβει οι δημοσιογράφοι Γιώργος Χρηστίδης και Μαξιμίλιαν Ποπ.

Ένα μεγάλο μέρος του ρεπορτάζ της «FAZ» είναι αφιερωμένο σε μια πρόσφατη εμφάνιση του Γ. Χρηστίδη, κατά την οποία ουσιαστικά παραδέχθηκε πως η δουλειά του δεν χαρακτηρίζεται από αμερόληπτη και αντικειμενική παρουσίαση των δεδομένων.

Σε μια ζωντανή διάλεξη μέσω YouTube για την «ερευνητική δημοσιογραφία σε περιόδους κρίσης», είπε: «Το πρώτο καθήκον της δημοσιογραφίας είναι να δείχνει την αλήθεια, αλλά να προσέχεις: τη δημοσιογραφική αλήθεια. Δεν είμαστε δικαστές ούτε εισαγγελείς ούτε αστυνομικοί... Το κριτήριο της αλήθειας της δημοσιογραφίας δεν πρέπει να συγχέεται με το κριτήριο της αλήθειας των αποδείξεων στο δικαστήριο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS