Φυσικό αέριο: Η Gazprom μειώνει περαιτέρω τις ροές προς τη Γαλλία

Φυσικό αέριο: Η Gazprom μειώνει περαιτέρω τις ροές προς τη Γαλλία

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία όμως τόνισε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

Bloomberg: Δύο μήνες νωρίτερα γεμίζουν οι αποθήκες της Ε.Ε.

Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα πρόκειται να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Όπως τονίζεται, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είχαν γεμίσει κατά 79,4% στις 27 Αυγούστου, ενώ ο στόχος είναι να έχουν γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

Οι κανόνες για την αποθήκευση φυσικού αερίου έγιναν αυστηρότεροι φέτος, αφότου τα επίπεδα του περασμένου χειμώνα αποδείχθηκαν χαμηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom.

Η αποθήκευση αερίου βοηθά τις χώρες να απορροφούν καλύτερα τυχόν σοκ στις προμήθειες, ενώ καλύπτει περίπου το 25% έως 30% της κατανάλωσης του χειμώνα.

Με μεγαλύτερα αποθέματα, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω μείωση της προσφοράς, καθώς η Gazprom ξεκινά αύριο μία απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που αναμένονται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν επίσης τις χώρες να εξοικονομήσουν περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς θα χρειαστούν λιγότερη ενέργεια για την ψύξη.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Μάρτιο, αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι οι αποθήκες της γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Ειδικότερα, αναμένεται να επιτύχουν τον εθνικό στόχο του Οκτωβρίου για πληρότητα 85% ήδη από τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στην Πολωνία, οι αποθήκες είχαν γεμίσει σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, ενώ στην Πορτογαλία ήταν πλήρεις. Οι ιταλικές αποθήκες είχαν γεμίσει στο 81%, οι ουγγρικές στο 62% και οι βουλγαρικές στο 60%. Η Γαλλία έχει γεμίσει πάνω από το 90% τις αποθήκες της και εκτιμά ότι έχει αρκετά καύσιμα για να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με μέσες θερμοκρασίες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS