Γαλλία: Στο εδώλιο (ξανά) ο Σαρκοζί για την παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του το 2012

Γαλλία: Στο εδώλιο (ξανά) ο Σαρκοζί για την παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του το 2012

Άρχισε σήμερα στη Γαλλία η δίκη του πρώην προέδρου της χώρας Νικολά Σαρκοζί για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion, αναφορικά με τις υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές του 2012.

Ο 66χρονος Σαρκοζί κατηγορείται ότι ξόδεψε σχεδόν το διπλάσιο από το μέγιστο προβλεπόμενο από το νόμο ποσό των 22,5 εκατ, ευρώ στην καμπάνια επανεκλογής του πριν από εννέα χρόνια, όταν έχασε τελικά την αναμέτρηση από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Πρόεδρος της Γαλλίας την πενταετία 2007 – 2012 ο Σαρκοζί αρνείται όλες τις κατηγορίες, αλλά σε περίπτωση καταδίκης του αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή έως και ενός χρόνου φυλάκισης και πρόστιμο 3.750 ευρώ. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε, επειδή ο συνήγορος του ενός από τους συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με Covid-19.

Η νέα δίκη, λίγους μήνες μετά την καταδίκη του Σαρκοζί για διαφθορά και «κατάχρηση εξουσίας» στην υπόθεση Πιλ Μπισμού σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή σε μια από τις πολλές υποθέσεις που εκκρεμούσαν εις βάρος του αφότου εγκατέλειψε το Ελυζέ, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση Bygmalionh ο Σαρκοζί «αναμφισβήτητα επωφελήθηκε από απάτη, που του επέτρεψε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 να έχει πρόσβαση σε πόρους πολύ μεγαλύτερους από εκείνους που επιτρέπει ο νόμος.» Οι εισαγγελείς λένε ότι οι λογιστές του Σαρκοζί τον είχαν προειδοποιήσει ότι θα υπερέβαινε το όριο των προεκλογικών δαπανών μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών, αλλά εκείνος επέμεινε στη διοργάνωση «θεαματικών, ακριβών προεκλογικών συγκεντρώσεων με το συνολικό κόστος της καμπάνιας του να φθάνει τουλάχιστον τα 42,8 εκατ. ευρώ. Κι επιμένουν ότι για να κρύψουν τα ποσά αυτά η εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Bygmalion και αξιωματούχοι του κόμματος UMP του Σαρκοζί συνωμότησαν για να πληρώσει το UMP το λογαριασμό μέσω ενός συστήματος πλαστών τιμολογίων. Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για την απάτη. Από την έρευνα δεν επιβεβαιώθηκε κατά πόσον ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας μετείχε στη συγκάλυψη της παράνομης χρηματοδότησης. Μαζί του δικάζονται και άλλα 12 άτομα καθώς και η εταιρεία που είχε αναλάβει τη διοργάνωση των προεκλογικών συγκεντρώσεων για πλαστογράφηση, απάτη και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής καμπάνιας. Κάποιοι εκ των κατηγορουμένων παραδέχθηκαν στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας την ενοχή τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ