Γαλλία: Δύο προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν για τη σύνταξη στα 64

Γαλλία: Δύο προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν για τη σύνταξη στα 64

Την ώρα που ολόκληρη η Γαλλία «βράζει» για το συνταξιοδοτικό, η Εθνοσυνέλευση «στριμώχνει» τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, στην εθνοσυνέλευση ετοιμάζονται να κατατεθούν άμεσα δύο προτάσεις μομφής κατά του Γάλλου προέδρου.

Η μία θα γίνει από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και η άλλη από έναν συνασπισμό αριστερών βουλευτών που υποστηρίζονται από τον Ζαν-Λικ-Μελανσόν.

Η απόφαση του Μακρόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 49, διασφαλίζοντας τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς να απαιτείται ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, έφερε κοινωνική και πολιτική «έκρηξη» στη χώρα.

Από τις δύο προτάσεις μομφής ωστόσο, αυτή που αναμένεται να προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι αυτή της αριστεράς καθώς συγκεντρώνει μεγάλη διακομματική υποστήριξη. Η «Le Figaro» αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τη δική του πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot. Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει το πιθανότερο την Δευτέρα.

Μόνο με απόλυτη πλειοψηφία πέφτει η κυβέρνηση στη Γαλλία

Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέβαλαν σήμερα πρόταση μομφής, πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Πράγμα που δείχνει δύσκολο αφού ο προεδρικός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία και οι κεντροδεξιοί έχουν διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Για την πτώση της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφοι, πράγμα που πρακτικά σημαίνει, όπως τονίζει η Le Parisien, ότι 30 από τους 61 κεντροδεξιούς βουλευτές, θα πρέπει να πάνε κόντρα στην γραμμή του κόμματος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ