Η γαλλική Δεξιά δεν θα ψηφίσει προτάσεις δυσπιστίας κατά Μακρόν -Το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση

Η γαλλική Δεξιά δεν θα ψηφίσει προτάσεις δυσπιστίας κατά Μακρόν -Το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία οι δύο προτάσεις δυσπιστίας (από την Ακροδεξιά και την Αριστερά) εναντίον της κυβέρνησης Μακρόν, μετά τη χρήση προεδρικού διατάγματος για να περάσει το συνταξιοδοτικό, το οποίο αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Αριστερά και Ακροδεξιά καταθέτουν προτάσεις δυσπιστίας

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους και έχει αντιμετωπίσει αρκετές προτάσεις δυσπιστίας τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, σε ένδειξη της βαθύτερης κρίσης στη Γαλλία, είναι η πρώτη φορά που διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν ταυτόχρονα προτάσεις δυσπιστίας: η μια υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα, με πρώτο το κόμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν, η οποία αναμένεται να λάβει επίσης την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αφού η επικεφαλής του RN Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «όλες τις προτάσεις δυσπιστίας».

Η γαλλική Δεξιά δεν θα ψηφίσει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων

Οι αντίπαλοι του Εμανουέλ Μακρόν χρειάζονται την υποστήριξη 287 βουλευτών για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ένας πήχης που είναι δύσκολο να περάσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στο Κοινοβούλιο. Η Εθνοσυνέλευση είναι διχασμένη μεταξύ του συνασπισμού της Αναγέννησης του Μακρόν (Renaissance), του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) και του αριστερού συνασπισμού (NUPES).

Εκτός από την υποστήριξη της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς, μια διακομματική πρόταση δυσπιστίας θα χρειαζόταν την υποστήριξη 27 Συντηρητικών βουλευτών των Les Républicains για να περάσει.

Οι Ρεπουμπλικανοί: Η συντριπτική πλειοψηφία του κόμματός μας δεν θα ψηφίσει προτάσεις δυσπιστίας

Ο επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε σήμερα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών μας δεν θα ψηφίσουν καμία πρόταση δυσπιστίας». Όπως ανέφερε, αν ψήφιζαν αυτές τις προτάσεις «θα ήταν σαν να ευχόμασταν να γίνει πρωθυπουργός ο κύριος Μελανσόν και υπουργός Οικονομικών η κυρία Λεπέν. Όλα αυτά είναι γελοιότητες. Πρόκειται για μια γκροτέσκα, ξεπερασμένη συμμαχία, μια συμμαχία από κλόουν», είπε ο Ερίκ Σιοτί και δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση αν θα διαγραφούν οι βουλευτές του κόμματός του που θα παραβούν την κομματική γραμμή και ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων δυσπιστίας.

Υπέρ της μεταρρύθμισης Μακρόν η γαλλική Δεξιά

Ο ηγέτης των Γάλλων Συντηρητικών δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό, που έφερε η κυβέρνηση Μακρόν. «Απλώς παρουσιάζει ένα πρόβλημα δημοκρατίας, διότι ένας νόμος που θα αλλάξει τη ζωή των Γάλλων θα υιοθετηθεί χωρίς να ψηφιστεί στην Βουλή», είπε ο Ερίκ Σιοτί.

«Είναι αποτυχία για τον Μακρόν να επιβάλλει το νόμο με προεδρικό διάταγμα 49.3. Αλλά επαναλαμβάνω ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα ψηφίσουμε καμία πρόταση δυσπιστίας. Αν πρόκειται μετά τις προτάσεις δυσπιστίας να δούμε στην εξουσία την Αριστερά ή την Ακροδεξιά, όχι ευχαριστώ!»

«Δεν θέλουμε να προσθέσουμε χάος στο χάος. Κάποιοι βουλευτές του Μελανσόν θέλουν το χάος και για τον λόγο αυτό δεν θα συναινέσουμε σε καμία πρόταση δυσπιστίας. Οι βουλευτές της Αριστεράς υψώνουν πανό και τραγουδούν τη Μασσαλιώτιδα, μαζί με τους βουλευτές της Ακροδεξιάς και έχουν μετατρέψει το κοινοβούλιο σε ζώνη έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε ο Ερίκ Σιοτί.

«Η Ρεπουμπλικανική Δεξιά είναι κόμμα εξουσίας, υπεύθυνο και σοβαρό, φιλοδοξεί να έρθει στην κυβέρνηση», κατέληξε.

Τα 573 μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν σήμερα τις δύο προτάσεις δυσπιστίας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και της κυβέρνησής της. Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα παραιτηθεί σε περίπτωση απώλειας της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, μια επιτυχής πρόταση δυσπιστίας θα προκαλέσει βαθιά πολιτική κρίση για τον Γάλλο Πρόεδρο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ