Γερμανία: D-Day η 22η Ιουλίου για το ρωσικό φυσικό αέριο – Φόβοι για ντόμινο στην οικονομία

Γερμανία: D-Day η 22η Ιουλίου για το ρωσικό φυσικό αέριο – Φόβοι για ντόμινο στην οικονομία

Η Γιασμίν Φαχίμι, πάλαι ποτέ γενική γραμματέας της παράταξης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και νυν επικεφαλής του συνδέσμου γερμανικών συνδικάτων (DGB), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild (Bild am Sonntag).

«Ολόκληροι κλάδοι της γερμανικής βιομηχανίας – αλουμίνιο, γυαλί, χημικά – κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οριστικά λόγω των προβλημάτων στις προμήθειες φυσικού αερίου. Μια τέτοια κατάρρευση θα είχε τεράστιες συνέπειες συνολικά για την οικονομία και για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία», προειδοποίησε η 54χρονη πρώην βουλευτής του SPD, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται προκαλώντας προβλήματα διεθνώς.

Ανησυχίες
Ως επικεφαλής των συνδικάτων στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Φαχίμι έρχεται να προστεθεί, και εκείνη, στη μακρά λίστα με τους αξιωματούχους που έχουν εκφράσει δημόσια σοβαρές ανησυχίες το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου εντός των γερμανικών συνόρων.

Ο – προερχόμενος από το κόμμα των Πρασίνων – υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η γερμανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους αντιμετώπισης του αυξανόμενου κόστους που καλούνται πια να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι πελάτες τους. Και αυτό, υπό τον κίνδυνο η περαιτέρω μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία να προκαλέσει βαθύτερη αναταραχή εντός των γερμανικών συνόρων.

«Αυτό που βιώνουμε αυτήν την στιγμή είναι πιο σημαντικό από την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία σφοδρότερα και εκτενέστερα», είχε δηλώσει ο Χάμπεκ νωρίτερα, την περασμένη εβδομάδα, στο περιοδικό Spiegel.

Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin (Ρεπορτάζ από το Βερολίνο) του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ο – προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) – καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραδέχθηκε πως η αύξηση στις τιμές ενέργειας, λόγω της ρωσικής πίεσης με αιχμή το φυσικό αέριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κοινωνική έκρηξη». «Εάν ξαφνικά αυξηθούν οι λογαριασμοί θέρμανσης κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ, τότε πολλοί πολίτες δεν θα τα βγάλουν πέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Προς αναζήτηση εναλλακτικών «λύσεων»

Ο τρικομματικός γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι, FDP) προώθησε νομοσχέδιο-εξπρές για την άμεση επαναλειτουργία μονάδων καύσης άνθρακα εντός των γερμανικών συνόρων, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν έτσι οι απώλειες από το φυσικό αέριο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα συμβάσεις και με χώρες όπως είναι το Κατάρ, για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με τον ίδιο τον Όλαφ Σολτς να υπογραμμίζει πως υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι απαραίτητες οι διαπραγματεύσεις με περισσότερους προμηθευτές.

Τι θα γίνει μετά τις 21 Ιουλίου;

Παρά τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση, οι ανησυχίες γύρω από την ενεργειακή (αν)επάρκεια δεν κάμπτονται αλλά αντιθέτως εντείνονται μέρα με τη μέρα, πολύ δε περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς την 11η Ιουλίου.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, έχει προγραμματιστεί να κλείσει για εργασίες συντήρησης το διάστημα από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Πίσω στο Βερολίνο ωστόσο, υπάρχει ο φόβος ότι ο συγκεκριμένος αγωγός δεν πρόκειται να ανοίξει και πάλι. Η ρωσική πλευρά έχει άλλωστε ήδη μειώσει κατά 60% τον όγκο του φυσικού αερίου που στέλνει μέσω του συγκεκριμένου αγωγού προς τη Γερμανία, επικαλούμενη «τεχνικούς» λόγους, ενώ και η γερμανική πλευρά από την άλλη μεριά παρουσιάζεται να θέλει τώρα να μετατρέψει τμήματα του άλλου αγωγού, του Nord Stream 2 (που δεν λειτούργησε ποτέ), σε τερματικούς σταθμούς LNG.

Από τη δεύτερη στην τρίτη φάση του συναγερμού

Ανεξάρτητα από τις όποιες από εδώ και πέρα εξελίξεις, είναι γεγονός πως η Γερμανία – η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, μια οικονομία που άλλοτε βασιζόταν στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας για να κινείται – έχει πια τεθεί σε κατάσταση «ενεργειακού συναγερμού» ενόψει ενός χειμώνα που αναμένεται ψυχρός, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δικτύων (Βundesnetzagentur), που είναι αρμόδια για την εποπτεία της ροής και των αποθεμάτων φυσικού αερίου, δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος κάνει μάλιστα λόγο για μια περίοδο ενεργειακής επάρκειας μόλις δυόμιση μηνών εάν η Μόσχα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τη φάση νούμερο 3 του σχετικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχουν εκπονήσει οι γερμανικές Αρχές, το γερμανικό κράτος θα παρέμβει στην αγορά της ενέργειας δια της Bundesnetzagentur (Αρχής Προστασίας Δικτύων) αναλαμβάνοντας ρόλο διανομέα. Σημειωτέων πως η Γερμανία έχει ήδη εισέλθει στη φάση νούμερο 2 του εν λόγω σχεδίου…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS