Γκουτέρες για πόλεμο στην Ουκρανία: Δεν είναι δυνατή αυτήν τη στιγμή η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών

Γκουτέρες για πόλεμο στην Ουκρανία: Δεν είναι δυνατή αυτήν τη στιγμή η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, δήλωσε πως δεν βλέπει άμεση δυνατότητα να επιτευχθεί συνολική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί και οι δύο πλευρές εμφανίζονται πεπεισμένες πως μπορούν να νικήσουν.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία για να παραλάβει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κάρολος Ε’, δήλωσε στην El Pais πως ο ΟΗΕ επικεντρώνεται αντ’ αυτού σε συνομιλίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως η παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που πρόκειται να εκπνεύσει στις 18 Μαΐου.

«Δεν είναι δυνατή»

«Δυστυχώς πιστεύω πως σ’ αυτό το στάδιο μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή. Και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι μπορούν να νικήσουν», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Αυτήν τη στιγμή, δεν βλέπω οποιαδήποτε δυνατότητα να επιτευχθεί αμέσως -δεν μιλάμε για το μέλλον- μια συνολική κατάπαυση του πυρός, μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Κίνας ή του Bραζιλιάνου προέδρου Λούλα, ο Γκουτέρες υπογράμμισε πως η επίτευξη της ειρήνης στη σύγκρουση δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτήn τη στιγμή, αν και ελπίζει πως «στο μέλλον θα μπορέσει».

Ακόμα, ο Γκουτέρες εγκωμίασε τη θέση του Πεκίνου ότι μια πυρηνική κλιμάκωση είναι «απαράδεκτη», λέγοντας πως είναι «πολύ σημαντική για να αποφευχθεί ένας πειρασμός που θα ήταν αφόρητος παραλογισμός».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ