The Guardian: Ο Πούτιν ήθελε με κυβερνοπόλεμο να «κατακτήσει τον κόσμο»

The Guardian: Ο Πούτιν ήθελε με κυβερνοπόλεμο να «κατακτήσει τον κόσμο»

Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει το σχέδιο του Πούτιν - Η παραπληροφόρηση και τα συστήματα εξουδετέρωσης υποδομών - Ο ρόλος του πληροφοριοδότη που «έδωσε» τον Πούτιν

 Με τη Ρωσία να προσκρούει ολοένα και περισσότερο στην απομόνωση της Δύσης, οι αποκαλύψεις για τις υποθέσεις κυβερνοεπιθέσεων από το Κρεμλίνο έρχονται να υπογραμμίσουν τις σκοτεινές πρακτικές του Ρώσου προέδρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, που προκύπτουν από διαρροές απόρρητων εγγράφων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιστράτευσε μέχρι και μηχανικούς κυβερνοασφάλειας της Μόσχας για ανάπτυξη κακόβουλων ενεργειών στο Διαδίκτυο που ευνοούν την παραπληροφόρηση και μεγαλώνουν το εύρος των χτυπημάτων σε βάρος της Ουκρανίας.

Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται μηχανικοί λογισμικού εταιρείας κυβερνοασφάλειας με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κάπου στα βορειοανατολικά προάστια της Μόσχας βρίσκεται ένα γραφείο που μπορεί να περάσει ακόμη κι απαρατήρητο. Έξω από αυτό αναγράφεται στην πινακίδα: «Επιχειρηματικό κέντρο». Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν σύγχρονες κατοικίες και ένα παλιό νεκροταφείο με πολεμικά μνημεία. Πρόκειται για περιοχή όπου ο Μέγας Πέτρος, τον οποίο ουκ ολίγες φορές τα ξένα ΜΜΕ έχουν παρομοιάσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εκπαίδευσε κάποτε τον πανίσχυρο στρατό του.

Ποιοι είναι οι μηχανικοί που δουλεύουν για τον Πούτιν

Οι μηχανικοί λογισμικού είναι υπάλληλοι της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας NTC Vulkan. Αυτοί είναι οι σύβουλοι του Πούτιν στον κυβερνοχώρο, ενισχύοντας τις δυνατότητες του κυβερνοπολέμου.

Χιλιάδες σελίδες μυστικών εγγράφων, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτουν πώς οι μηχανικοί εργάστηκαν για τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες υποστηρίζοντας τακτικές χακαρίσματος και διαδίδοντας την παραπληροφόρηση.

Το έργο των μηχανικών συνδέεται, συγκεκριμένα, με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, την FSB.

Έγγραφο που διαρρέει συνδέει ένα εργαλείο κυβερνοεπίθεσης της Vulkan με τη διαβόητη ομάδα των χάκερς, Sandworm, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση είπε ότι προκάλεσε δύο φορές μπλακ άουτ στην Ουκρανία, διέκοψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και κυκλοφόρησε το κακόβουλο λογισμικό Petya που κατέκλυσε ιστότοπους ουκρανικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, υπουργείων, εφημερίδων και εταιρειών ηλεκτρισμού. Με την κωδική ονομασία Scan-V, οι μηχανικοί που εργάζονται για λογαριασμό του Πούτιν ψάχνουν για ευαίσθητα σημεία στο διαδίκτυο, που στη συνέχεια κατοχυρώνονται για χρήση σε μελλοντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ένα άλλο σύστημα, που χρησιμοποιείται από τους μηχανικούς της Vulkan, γνωστό ως Amezit, αποτελεί σχέδιο επιτήρησης του Διαδικτύου σε περιοχές όπου ελέγχει η Ρωσία ενώ επιτρέπει την παραπληροφόρηση μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα τρίτο σύστημα που κατασκευάστηκε από τη Vulkan, το Crystal-2V, αποτελεί οδηγό εκπαίδευσης για την κατάρριψη σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών. «Ακρως απόρρητο», μάλιστα, χαρακτηρίζεται το λογισμικό που χρησιμοποιείούν οι μηχανικοί της Vulkan.

Τα απόρρητα έγγραφα χρονολογούνται από το 2016 μέχρι το 2021 κι αποκαλύφθηκαν από πληροφοριοδότη ο οποίος εναντιώθηκε στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία. Λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2021, η πηγή προσέγγισε τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αποκαλύπτοντας ότι η FSB βρίσκεται πίσω από το έργο μηχανικών της Vulkan.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τους κινδύνους αυτού του λογισμικού» επισημαίνει ο πληροφοριοδότης και προσθέτει: «Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αποφάσισα να προχωρήσω σε αποκαλύψεις. Η εταιρεία προβαίνει σε κακόβουλες ενέργειες, τη στιγμή που η Ρωσία κάνει τραγικά πράγματα στην Ουκρανία».

Πέντε υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα των εγγράφων που διέρρευσαν. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε εκκλήσεις για σχόλια.

Η διαρροή περιλαμβάνει email, εσωτερικά έγγραφα, σχέδια έργων και συμβάσεις. Αποκαλύπτονται, δε, και πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του Κρεμλίνου στον κυβερνοχώρο, όμως δεν είναι γνωστό εάν τα εργαλεία που κατασκεύασε η ομάδα Vulkan έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις στην Ουκρανία ή αλλού.

Ωστόσο, Ρώσοι χάκερ έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε ουκρανικές ιστοσελίδες, τακτική που συνεχίζεται ακόμη. Από την περασμένη, δε, χρονιά ρωσικοί πύραυλοι έχουν χτυπήσει το Κίεβο και άλλες πόλεις, προκαλώντας πλήγματα σε κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS