Πώς το πρόβλημα στη Βρετανία προκάλεσε αεροπορικό χάος: Επιβάτες σε άθλια κατάσταση, πρωτοφανής ταλαιπωρία

Πώς το πρόβλημα στη Βρετανία προκάλεσε αεροπορικό χάος: Επιβάτες σε άθλια κατάσταση, πρωτοφανής ταλαιπωρία

Εικόνες χάους δημιουργήθηκαν χθες στα αεροδρόμια της Βρετανίας και σε πολλά ευρωπαϊκά λόγω τεχνικού προβλήματος που προκάλεσε καθυστερήσεις σε όλο τον κόσμο εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Σημειώθηκε πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας της Βρετανίας, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη. Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) δήλωσε χθες ότι εντόπισε και αποκατέστησε ένα «τεχνικό πρόβλημα» που έπληξε τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων.

Περίπου 80 πτήσεις επηρέασαν επιβάτες από την Ελλάδα

Περίπου 80 πτήσεις επηρεάστηκαν στην Ελλάδα ενώ η κατάσταση στα αεροδρόμια της Βρετανίας ήταν χαοτική. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από περίπου επτά ώρες, αλλά οι καθυστερήσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ από τη Βρετάνια έχουν ακυρωθεί 230 πτήσεις και προς τη Βρετανία 271 πτήσεις, ενώ συνολικά οι πτήσεις που έχουν ακυρωθεί ξεπερνούν τις 500.

Οι καθυστερήσεις, αγγίζουν τις 12 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, και αφορούν τέσσερις στις πέντε πτήσεις στις οποίες εμπλέκονται βρετανικά αεροδρόμια. Περίπου 80 πτήσεις έχουν επηρεαστεί για τους επιβάτες από την Ελλάδα.

Επίσκεψη Χρ. Σταϊκούρα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας 

Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το ΚΕΠΑΘ-Μ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας) επισκέφθηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Ενημερώθηκαν από τον διοικητή της ΥΠΑ κ. Δριτσάκο, καθώς και από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για την προσωρινή αναστάτωση που προέκυψε λόγω των τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα προγραμματισμού των πτήσεων της Μεγάλης Βρετανίας.

staik air.jpg

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά / Φωτογραφία Facebook

 

«Η ελληνική εναέρια κυκλοφορία και η επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων λειτούργησαν αποτελεσματικά και ο μεγάλος όγκος των καθυστερήσεων απορροφήθηκε άμεσα. Παραμένουμε σε ετοιμότητα», δήλωσε σε ανάρτησή της στα social media η κ. Αλεξοπούλου.

Από τις «χειρότερες» μέρες του έτους η χθεσινή που σημειώθηκε το συμβάν

Το τεχνικό πρόβλημα συνέβη χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ημέρας αργίας στη Βρετανία. Πρόκειται παραδοσιακά για μία από τις ημέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση στα βρετανικά αεροδρόμια και από τις πιο δύσκολες ημέρες του έτους, καθώς ταξιδιώτες επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ αναγνώρισε ότι οι πτήσεις «εξακολουθούν δυστυχώς να επηρεάζονται».

Πολλοί επιβάτες ανέφεραν στα social media ότι ήταν μέσα σε αεροπλάνα στα αεροδρόμια ή σε αίθουσες αναμονής στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και αλλού, περιμένοντας να αναχωρήσουν σε μια μέρα αιχμής λόγω δημόσιας αργίας σε μέρη της Βρετανίας.

«Πολύ σπάνιο συμβάν για το 2023»

Οι ειδικοί εναέριας κυκλοφορίας έκαναν λόγο για πολύ σπάνιο περιστατικό, καθώς το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων πτήσης είναι ζωτικής σημασίας για την εκτέλεση του όγκου της εναέριας κυκλοφορίας που διέρχεται από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης. Οι ειδικοί σημειώνουν πως πιθανότατα πριν από 10 ή 15 χρόνια, κάτι τέτοιο ήταν πολύ πιο συνηθισμένο.

Το χάος με τις πτήσεις μπορεί να διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες
Χιλιάδες επιβάτες αντιμετώπισαν πολύωρες καθυστερήσεις, εγκλωβισμένοι στις κατάμεστες αίθουσες αναχωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ενώ ορισμένοι αναγκάστηκαν να κάνουν νέα κράτηση για άλλη ημέρα. Άλλοι εγκλωβίστηκαν εντός των αεροσκαφών περιμένοντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το αν οι πτήσεις τους θα μπορούσαν να απογειωθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Cirium, 232 εξερχόμενες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και 271 εισερχόμενες πτήσεις είχαν ακυρωθεί έως τις 14:30, δηλαδή λίγο λιγότερο από το 10% του συνόλου των δρομολογίων.

Ο Τζον Στράικλαντ, αναλυτής αεροπορικών μεταφορών, δήλωσε ότι η αναστάτωση πιθανότατα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα αναδιοργανώνουν τα αεροπλάνα και τα πληρώματα των πτήσεων.

Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες πτήσεων

Σύμφωνα με το BBC, μια γυναίκα από τη Βόρεια Ιρλανδία ανέφερε ότι είναι πιθανό να χάσει το ραντεβού της στην Αγγλία για έλεγχο μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς που έχει υποβληθεί, καθώς ακυρώθηκε η πτήση της.

Ένας άνδρας από το νότιο Λονδίνο, βρισκόταν στο αεροπλάνο για περισσότερες από τρεις ώρες πριν του πουν να αποβιβαστεί ενώ δεν υπήρξε ενημέρωση για το πότε θα γινόταν η πτήση ενώ ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις στη δουλειά του αν δεν μπορέσει να επιστρέψει.

Σε άλλη περίπτωση ένας ταξιδιώτης προσπαθεί προσπαθεί να φτάσει στο Χίθροου από το Μόναχο καθώς η πτήση του ακυρώθηκε και η επόμενη για το βρετανικό αεροδρόμιο είναι την Πέμπτη. Όπως δήλωσε στο BBC, τώρα ταξιδεύει στο Άμστερνταμ για να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα Τετάρτη.

«Πρωταθλητές ταλαιπωρίας» οι Βρετανοί τουρίστες στη Μαγιόρκα

«Πρωταθλητές» της ταλαιπωρίας οι Βρετανοί τουρίστες στη Μαγιόρκα, που δεν χρειάστηκαν την μεγάλη βλάβη στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη χώρα τους για να διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο. Το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων πλήττεται από ισχυρές καταιγίδες και οι παραθεριστές που έχουν εισιτήρια για επιστροφή στην πατρίδα τους έχουν «κολλήσει» στις αίθουσες αναμονής.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, στη Μαγιόρκα οι τουρίστες κοιμούνται στους ορόφους του αεροδρομίου ή έχουν αναζητήσει ξενοδοχεία για να διανυκτερεύσουν λόγω του χάους που προκλήθηκε στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας από την κακοκαιρία. Στο αεροδρόμιο της Πάλμα, οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα και ακουμπούν στις τσάντες τους καθώς περιμένουν περισσότερες πληροφορίες.

Ταλαιπωρία για τουρίστες και στη Σαντορίνη

Η Laura Roepstorff είπε στη MailOnline ότι «είμαστε κολλημένοι στο αεροπλάνο μας, ένα Easyjet Airbus A321 στη Σαντορίνη. Μας είπαν μετά την ολοκλήρωση της επιβίβασης ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και να παρακολουθούσαμε την κατάσταση τις επόμενες δύο ώρες για να δούμε τι θα προκύψει».

Όπως είπε, «επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο στη 13:30 ώρα Ελλάδας και είμαστε ακόμα εδώ (στις 17:30, ώρα Ελλάδας). Η πτήση ακυρώθηκε αλλά το αεροδρόμιο δεν μας αφήνει να μπούμε στο αεροπλάνο. Υπάρχουν μικρά παιδιά στην πτήση. Μας δόθηκε ένα κουτί με σάντουιτς και μερικά φλιτζάνια με νερό, αλλά όχι αρκετά για όλους τους επιβαίνοντες. Είμαστε ''αιχμάλωτοι' στο αεροσκάφος χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις για το τι θα κάνουμε».

Προβλήματα στο σύστημα ελέγχου και στην Ιταλία

Το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έπεσε χθες και στην Ιταλία μετά τη Βρετανία. Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας. Ως αποτέλεσμα του ζητήματος στο σύστημα ελέγχου, οι πτήσεις προς και από ιταλικά αεροδρόμια για ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί σε όλη την Ευρώπη λόγω της κατάρρευσης του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αναφέρουν πως υπάρχουν καταστήματα που έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και αναψυκτικά ή νερά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ