Χάος στο Ιράν: Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους για να σταματήσει τις διαδηλώσεις για την Μάχσα Αμινί

Χάος στο Ιράν: Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους για να σταματήσει τις διαδηλώσεις για την Μάχσα Αμινί

Για «μοχθηρή στρατηγική του εχθρού του Ισλαμικού καθεστώτος» κάνουν λόγο οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους

Το Ιράν «βράζει». Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί. Έτοιμες να κατέβουν στους δρόμους προκειμένου «να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς» και να διασφαλίσουν την ασφάλεια δηλώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από το Reuters ως η ισχυρότερη προειδοποίηση κατά όσων διαδηλώνουν.

«Αυτές οι απέλπιδες κινήσεις αποτελούν μέρος μιας μοχθηρής στρατηγικής του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν.

Στόχος της παρέμβασης, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, θα είναι «η αντιμετώπιση των σχεδίων που κάνουν οι εχθροί προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια για όλους όσοι δέχονται άδικες επιθέσεις».

Την ίδια ώρα, σήμερα, Παρασκευή, σχεδιάζονται φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις τις οποίες ιρανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως έναν «βρηχυθμό του λαού κατά των διαδηλωτών».

Αυτό που φοβάται η ιρανική ηγεσία είναι η αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που τότε είχαν προκληθεί από την αύξηση στην τιμή των καύσιμων και οι οποίες θεωρήθηκαν οι πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας όταν, σύμφωνα με το Reuters, είχαν σκοτωθεί 1.500 άνθρωποι.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα διαδηλωτές στην Τεχεράνη και άλλες ιρανικές πόλεις έχουν κάψει αστυνομικά τμήματα και οχήματα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι μόνο την Πέμπτη συνελήφθησαν 280 άτομα.

Το καθεστώς του Ιράν υποβιβάζει τον αριθμό των θυμάτων

Πάντως, MKO με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πηγές της ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 36. «Να αναμένετε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να πιέσουν τους ιρανούς αξιωματούχους να επιτρέψουν τις διαδηλώσεις χωρίς τη χρήση φονικής βίας. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με αληθινά πυρά, με σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν διαδηλωτές να αιμορραγούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της CHRI.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ωστόσο, επιμένει σε έναν πολύ πιο μικρό αριθμό, επιμένοντας στους 17 νεκρούς. Ανάμεσα σε αυτούς υποστηρίζει ότι βρίσκονται και πολλοί αστυνομικοί που έπεσαν θύμα των διαδηλωτών. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν το εγχώριο ακροατήριο και όχι μόνο ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών. Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της νεαρής κοπέλας πάντως έχουν μετατραπεί σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Στο νότιο Ιράν διαδηλωτές έκαψαν τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ. Στην Τεχεράνη και την υπόλοιπη χώρα διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά και φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna. Σε ένα από αυτά τα στιγμιότυπα που έχουν κατακλύσει τα σόσιαλ μίντια, μία ηλικιωμένη γυναίκα βγαίνει στους δρόμους της πόλης Ρας, στο βόρειο Ιράκ, με ακάλυπτο το κεφάλι, φωνάζοντας «θάνατος στον Χαμεϊνί». Πρόκειται για τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν από το 1989. Ήταν επίσης πρόεδρος της χώρας από το 1981 μέχρι το 1989. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.

Στο μεταξύ, το Διαδίκτυο έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κοινωνική αφύπνιση, με χιλιάδες γυναίκες να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να εκφράσουν την οργή τους.

Επίσης, χιλιάδες ήταν και τα βίντεο, στα οποία αποτυπωνόταν η μαζικότητητα των κινητοποιήσεων, αλλά και οι βίαιες απαντήσεις των αστυνομικών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν «μπλοκάρει» σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί, σύμφωνα με Δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν από το απόγευμα της Δευτέρας, και περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχεράνης.

«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε. Διαδηλώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος καταγράφηκαν και εκτός του Ιράν, όπως στη Βηρυτό και στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί γυναίκες συνέχισαν να κόβουν μπροστά στις κάμερες τις κοτσίδες τους για να δείξουν ότι τα μαλλιά ανήκουν σε αυτές και τα κάνουν οι ίδιες ό,τι θέλουν. Και αυτό, καθώς η 22χρονη Μαχσά πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

Ο πρόεδρος  του Ιράν πάντως, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν συνέβη τίποτα το μεμπτό με την 22χρονη. «Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες» ανέφερε στην έδρα του ΟΗΕ. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάει κανείς ότι είναι εκείνος που με την άνοδό του στην εξουσία έθεσε πιο αυστηρά πλαίσια για τις γυναίκες και τον τρόπο ντυσίματός τους. Ως εκ τούτου, πολλές έχουν δεχθεί ξύλο, έχουν χτυπηθεί με ρόπαλα και έχουν κυριολεκτικά συρθεί από τα μαλλιά στα οχήματα, βανάκια της αστυνομίας ηθών. Την επίσημη εκδοχή για τον θάνατο του παιδιού της διαψεύδει η ίδια οικογένειά της.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος πατέρα της Αμινί κατηγόρησε τις αρχές πως λένε ψέματα για το θάνατο της κόρης του. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι οι γιατροί δεν τον άφησαν να την δει μετά τον θάνατό της. Είναι πλέον διάχυτος ο φόβος για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου.

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε το μακρύ του χέρι που δεν είναι άλλο από την αστυνομία ηθών και τις παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές. Αυτές ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνδρες των εν λόγω σωμάτων έχουν κινητοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν με στόχο την καταστολή εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS