Χειμάρρα: Οργή στην Ομογένεια για τη φυλάκιση Μπελέρη - «Ο Έντι Ράμα εξαγοράζει τις περιουσίες των Ελλήνων»

Χειμάρρα: Οργή στην Ομογένεια για τη φυλάκιση Μπελέρη - «Ο Έντι Ράμα εξαγοράζει τις περιουσίες των Ελλήνων»

Xωρίς τέλος είναι οι εξελίξεις σε κοινωνικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στην υπόθεση της φυλάκισης του εκλεγμένου - με συντριπτική πλειοψηφία - Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση στη Χειμάρρα.


Ειδικότερα, φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει όλες οι νόμιμες διαδικασίες ενάντια στην απόφαση κράτησης των προαναφερθέντων και σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «Ομόνοια», Λεωνίδας Παππάς, «θα ασκηθεί έφεση», αν και ο ίδιος προϊδέασε όλους πως «ό,τι και να γίνει δε θα είναι μία απόφαση δικαιοσύνης, θα είναι μία απόφαση πολιτική. Η συμπαράσταση που νιώθει από τον κόσμο και την Ελλάδα γενικότερα, από τον ελληνισμό είναι αυτά που τον εμψυχώνουν».

Υπενθυμίζεται πως οι κ.κ. Μπελέρης και Κοκαβέσης συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης 11 Μαΐου 2023. Έκτοτε, όπως καταγγέλλεται, συγγενείς δεν μπορούν να τους επισκεφτούν.

«Η προφυλάκιση έγινε χωρίς στοιχεία»

Μιλώντας στο MEGA o αδερφός του δημάρχου Χειμάρρας, Λεονάρδος Μπελέρης, δήλωσε πως η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη έγινε χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. «Δυστυχώς, δεν βλέπουμε να υπάρχει ακτίνα φωτός, γιατί η όλη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί με το θέμα φυλάκισης και προφυλάκισης, δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Είχαμε μία προφυλάκιση χωρίς στοιχεία, που ήταν τηλεγραφική, με τη δικαιολογία ότι η εισαγγελία της Αυλώνας δεν ήταν αρμόδια για να κρίνει εάν ο Φρέντι Μπελέρης και ο Παντελής Κοκαβέσης θα είναι προφυλακισμένοι ή όχι, με συνέπεια να τον παραπέμψουν στα ανώτατα δικαστήρια στα Τίρανα».

Τα δικαστήρια Τιράνων αποφάσισαν την προφυλάκιση των Μπελέρη και Κοκαβέση. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Παντελή Κοκαβέση τόνισε πως ο συνεργάτης του δημάρχου Χειμάρρας είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο και απαιτείται να βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο για την επόμενη πενταετία, αλλά και να ακολουθεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και διατροφή.

«Ο αδερφός μου ήξερε τι παρακολουθείται»

Στη συνέχεια ο Λεονάρδος Μπελέρης υπογράμμισε πως ο αδερφός του γνώριζε πως εδώ και πολλά χρόνια βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις αλβανικές Αρχές. «Ο αδερφός μου σαν πρόεδρος της ελληνικής μειονότητας το ήξερε πολύ καλά ότι παρακολουθείται. Για 20 χρόνια παρακολουθείται, για 20 χρόνια διώκεται. Με βάση τη δικογραφία δεν στέκει τίποτα, δεν υπάρχει καμία συναλλαγή».

Ακόμη, έκανε λόγο για ατασθαλίες στο δημαρχείο Χειμάρρας, ενώ κατήγγειλε πως ο Έντι Ράμα και οι υπουργοί του αγοράζουν τις περιουσίες των Ελλήνων και ξεπλένουν μαύρα χρήματα. «Κατασχέτουν τις περιουσίες, τις νοικιάζουν για 100 χρόνια με εξευτελιστική τιμή και αυτοί οι επενδυτές ξεπλένουν μαύρο χρήμα. Είναι υπουργοί του Ράμα και πιστεύω πως αυτό που φοβούνται είναι ότι θα βγουν όλα στη φόρα με στοιχεία. Πιστεύω ότι ο Ράμα ή είναι πίσω απ’ όλα αυτά ή όλοι αυτοί που τον στηρίζουν, κανάλια και επιχειρήσεις, τον έχουν βγάλει μπροστά», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να περάσουν δύο μήνες από την εκλογή του Φρέντι Μπελέρη ώστε να ορκιστεί ως δήμαρχος Χειμάρρας, ωστόσο ο φόβος όλων είναι πως οι αλβανικές Αρχές θα παρατείνουν την προφυλάκισή του με απώτερο στόχο να μην ορκιστεί και να χάσει τον δήμο Χειμάρρας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αλβανική Πρεσβεία

Σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αλβανική Πρεσβεία προχώρησαν εχθές, Τρίτη, 24 Μαΐου 2023 οι Βορειοηπειρώτες μετά την απόφαση των αλβανικών αρχών για παράταση της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του στενού του συνεργάτη Παντελή Κοκαβέση. Μια απόφαση που όλοι φοβόντουσαν αλλά κανείς δεν πίστευε ότι το αλβανικό καθεστώς θα τραβήξει κι άλλο το σκοινί.

Παρών στη συγκέντρωση ήταν ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος Μπελέρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Θοδωρής Γκούμας, ο Λευτέρης Σκιαδάς Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ο αντιπρόεδρος της «Ομόνοιας» Γιώργος Τζομάκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος όπως και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική Ανδρέας Κούρτης.

Οι διαδηλωτές είχαν σηκώσει πανό τα οποία γράφουν : «Οι εκλογές κερδίζονται στις κάλπες και όχι στις φυλακές, η δημοκρατία δεν φυλακίζεται» , ενώ επέδωσαν και ψήφισμα.

Το ψήφισμα των Χειμαρριωτών

«Εμείς οι Χιμαραίοι, πολίτες της Αλβανίας και της Ελλάδας υπενθυμίζουμε ότι

  • Από συστάσεως του αλβανικού κράτους, η Χιμάρα πρωτοστατεί στον εκδημοκρατισμό της χώρας
  • Πολλές φορές πληρώσαμε βαρύ τίμημα για την προσήλωσή μας στην δημοκρατία, την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου
  • Το 1945 είμασταν η μοναδική περιοχή στο πρώην ανατολικό μπλοκ που ενεργά αντιστάθηκε στον σταλινισμό και το πληρώσαμε αυτό με στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλακίσεις και εκτελέσεις
  • Από το 1991, προστατεύουμε με τα ίδια μας τα σώματα τις δημοκρατικές διαδικασίες απέναντι στις αυθαιρεσίες και τις βιαιοπραγίες από κρατικούς λειτουργούς και παρακρατικές οργανώσεις
  • Συνεισφέρουμε στην αλβανική κοινωνία σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο
  • Ως πολίτες της Αλβανίας, δικαιούμαστε να ψηφίζουμε και να εκλεγόμαστε ελεύθερα και δημοκρατικά
  • Δικαιούμαστε νόμιμη μεταχείριση από το κράτος και τους θεσμούς της δικαιοσύνης.
  • Δεν δικαιούται κανείς αξιωματούχος ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, να κάνει διακρίσεις εις βάρος μας, να επιτίθεται σε εμάς τους πολίτες, τους υποψηφίους και τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας.
  • Δεν δικαιούται κανείς αξιωματούχος ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας να προσπαθεί να μας εκφοβίσει και να χειραγωγήσει την ψήφο μας με εκβιασμούς.

Έχοντας κατά νου ότι:

  • Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας επί δύο εβδομάδες έβριζε χυδαία τον Φρέντη Μπελέρη και τους πολίτες που τον στηρίζουν.
  • Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, επί δύο εβδομάδες απειλούσε ευθέως τους πολίτες της Χιμάρας προκειμένου να μην ψηφίσουν τον Φρέντη Μπελέρη.
  • Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, δημόσια συκοφάντησε τον Φρέντη Μπελέρη και δύο απλούς πολίτες της Χιμάρας.
  • Δύο μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, ο Φρέντης Μπελέρης και ο Παντελής Κοκαβέσης συνελήφθησαν παράνομα, σύμφωνα με όλους τους έγκριτους νομικούς της Αλβανίας.
  • Ενώ η αστυνομία αναφέρει ότι Μπελέρης και Κοκαβέσης συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, το βίντεο που έχει δημοσιευθεί τους διαψεύδει χωρίς αμφιβολία.
  • Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, είναι άτομο με ποινικό μητρώο, τον οποίο η οικογένειά του έχει ήδη διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά.
  • Δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να ενοχοποιεί τον Φρέντη Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση για τις πράξεις που τους αποδίδονται.
  • Σε καμία από τις περιπτώσεις που μέχρι τώρα κάποιος κατηγορήθηκε για το ίδιο αδίκημα που κατηγορούνται ο Μπελέρης και ο Κοκαβέσης δεν υπήρξε προφυλάκιση μέχρι την δίκη

Δηλώνουμε ότι

  • Θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο για την δικαίωση του Φρέντη Μπελέρη, του Παντελή Κοκαβέση και των πολιτών της Χιμάρας που επιθυμούν να ασκούν ελεύθερα και δημοκρατικά τα εκλογικά τους δικαιώματα.
  • Επειδή η δίωξη είναι πολιτική και όχι νομική, θα κοινοποιήσουμε το ζήτημα σε όλα τα φόρα από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσιγκτον και θα συνεχίσουμε να ζητάμε την συνδρομή του διεθνούς παράγοντα.
  • Θα αγωνιστούμε για την διαφύλαξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Αλβανία»

Εντάσεις και σε διπλωματικό επίπεδο

Η παράταση της κράτησής του Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας, με τον Νίκο Δένδια να θέτει το θέμα στις Βρυξέλλες και στην Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών.

«Εμείς δε θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση κανέναν. Όμως και από την άλλη δεν πρόκειται, όχι η ελληνική κυβέρνηση, θα μου επιτρέψετε να πω η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί παραβιάσεις του κράτους δικαίου», έχει δηλώσει σχετικά με το θέμα ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε πολιτικό και ακόμα περισσότερο, διμερές θέμα. Ο κ. Μπελέρης απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με κάθε Αλβανό πολίτη. Και κανείς Αλβανός πολίτης δεν είναι πάνω από το νόμο», δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα.

Σημαντικό είναι να αναφερθούν, φυσικά, και τα όσα αναφέρει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ράμα, Ίλι Μανιάνι, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως «η σύλληψή του ήταν και είναι παράνομη. Όλες οι καταθέσεις και τα βίντεο που επικαλούνται, αστυνομία και εισαγγελέας είναι φιάσκο. Πρόκειται για ένα άσχημο παράδειγμα πολιτικής εκδίκησης, για μια καθαρή κυβερνητική παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ