Guardian: Η έγκριση του σλόγκαν «ΤurkAegean» από την ΕΕ βαθαίνει τη ρήξη μεταξύ των αντίπαλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ

Guardian: Η έγκριση του σλόγκαν «ΤurkAegean» από την ΕΕ βαθαίνει τη ρήξη μεταξύ των αντίπαλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ

«Η έγκριση του σλόγκαν ''ΤurkAegean'' από την ΕΕ βαθαίνει τη ρήξη μεταξύ των αντίπαλων χωρών- μελών του ΝΑΤΟ καθώς οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι οι Τούρκοι σφετερίζονται τον πολιτισμό τους.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η προσπάθεια της Άγκυρας να προσελκύσει τουρίστες με μια διαφημιστική καμπάνια, υπό τον τίτλο «TurkAegean» και φόντο ιστορικές ελληνικές τοποθεσίες και τον ήχο του μπουζουκιού, έχει προκαλέσει οργή και αμηχανία στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στο γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ για το εμπορικό σήμα «TurkAegean». «Η έγκριση της αίτησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ήταν κάτι ξαφνικό για τους Έλληνες πολιτικούς», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Κάποιοι… πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Προφανώς η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Καθώς οι τουρκικές διεκδικήσεις αυξάνονται στην περιοχή, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζήτησε να αναθεωρηθεί η απόφαση. Σε μια λακωνική επιστολή προς τον Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, ο Σχοινάς επέπληξε το όργανο της ΕΕ επειδή δεν δημοσιοποίησε σωστά το αίτημα της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τον όρο στην τουριστική εκστρατεία.

Το σλόγκαν «ΤurkAgean», που κυριαρχεί στη διαφήμιση, με την Τουρκία να το έχει επίσης χαρακτηρίσει ως «ακτογραμμή της ευτυχίας», έχει τις τελευταίες ημέρες εξοργίσει περισσότερο τους Έλληνες. «''Το TurkAgean'' είναι μια από τις πιο εκλεκτές περιοχές που έχει να προσφέρει η Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, στους «Financial Times», αναφερόμενος σε μια περιοχή με ερείπια που περιλαμβάνει την αρχαία Τροία και το λιμάνι της Εφέσου.

«Μία περιοχή που κάποτε θεωρούνταν από τους Έλληνες ως το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός. «Μπορεί να υπερηφανεύεται για ακτές με καταγάλανα νερά, πολυάριθμες ιστορικές τοποθεσίες που χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και ειδυλλιακές παραλίες για να απολαύσετε τον ήλιο που ακτινοβολεί», συνέχισε.

Οι υποστηρικτές της προσέγγισης επισημαίνουν ότι το σλόγκαν «TurkAegean» καθιστά σαφές το εξής: ότι, από την εντυπωσιακή ακτογραμμή μέχρι τη μουσική και το φαγητό, οι δύο χώρες έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα ήθελαν να πιστέψουν, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το ζήτημα αυτό έρχεται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των ιστορικών εχθρών για τις αντιτιθέμενες διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο Πέλαγος, την εξερεύνηση ορυκτών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει την Αθήνα ότι σκοπίμως στρατιωτικοποιεί νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Σε μια κίνηση που πυροδότησε περαιτέρω ανησυχίες μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ που εδρεύουν στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει το καθεστώς των ανατολικών νησιών της Ελλάδας εάν δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα.

Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει επίσης την προοπτική εκλογών από τον Σεπτέμβριο, οι αναλυτές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εντάσεις να εξελιχθούν σε στρατιωτική σύγκρουση είτε εσκεμμένα είτε τυχαία, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ