Ιαπωνία: Στους 48 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό -Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα

Ιαπωνία: Στους 48 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό -Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα

Το πρώτο φως της ημέρας στην Ιαπωνία αποκάλυψε στην πλήρη έκτασή της την καταστροφή που προκάλεσε ο φονικός σεισμός των 7,6 Ρίχτερ με γκρεμισμένα σπίτια, σωριασμένους στο έδαφος ναούς και τεράστιες ρωγμές στη μέση των δρόμων.

Λευκός καπνός συνέχιζε να υψώνεται στον ουρανό από τα αποκαϊδια κτιρίων καθώς η Ιαπωνία ξύπνησε στον απόηχο του χτυπήματος του Εγκέλαδου με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται στα 48 όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές της χώρας. Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ανήλθε στους 48, επιβεβαίωσε το αρχηγείο καταστροφών της Ισικάουα και ενδέχεται να αυξηθεί να αυξηθεί περαιτέρω καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης κι ενώ καταγράφηκαν 150 μετασεισμοί σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών.

Ο σεισμός έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας τοπική ώρα τη χερσόνησο Νότο στην περιφέρεια της Ισικάουα προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων και πυρκαγιών, αλλά και προειδοποιήσεων για τσουνάμι μέχρι την ανατολική Ρωσία.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας προχώρησε στην άρση των προειδοποίησεων για τσουνάμι σε τμήματα των δυτικών ακτών της χώρας, αλλά σχεδόν 24 ώρες μετά το χτύπημα του σεισμού η πρόσβαση ήταν περιορισμένη στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου Νότο.

Αποκλεισμένη μετά το σεισμό η χερσόνησος Νότο της δυτικής Ιαπωνίας

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, μετά από έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της καταστροφής, δήλωσε σήμερα ότι ένας κατεστραμμένος δρόμος απέκλεισε την πρόσβαση στην περιοχή.

Αξιωματούχοι πέταξαν με ελικόπτερα πάνω από τη σεισμόπληκτη χερσόνησο με τα γραφικά τοπία και κατέγραψαν κατεστραμμένους δρόμους, κατολισθήσεις και μεγάλες πυρκαγιές, πρόσθεσε.

«Θα κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα μεταφοράς, όχι μόνον τα χερσαία, αλλά και τα εναέρια και τα θαλάσσια για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση εκεί. Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη μεταφορά εφοδίων, τροφίμων και προσωπικού εκεί από χθες το βράδυ», είπε ο Κισίντα.

Ζώνη καταστροφής η περιφέρεια Ισικάουα

Τουλάχιστον 30 νεκροί επιβεβαιώθηκαν στην περιφέρεια Ισικάουα, τα 15 εξ αυτών στην κεντρική πόλη Γουατζίμα των 27.000 κατοίκων, που επλήγη χειρότερα απ’ όλες από τον σεισμό.

Η παράκτια πόλη είναι διάσημη για την πρωινή αγορά της, αλλά οι πρώτες επιθεωρήσεις από αέρος αποκάλυψαν φωτιές που σιγοκαίνε και μεγάλες στήλες καπνού να κατακλύζουν δρόμους με διάσπαρτα κατεστραμμένα κτίρια.

Περισσότερα από 100 καταστήματα και σπίτια κάηκαν στη Γουατζίμα το απόγευμα της Δευτέρας από πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τον σεισμό, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK. Νωρίτερα στην πόλη έφθασαν κύματα τσουνάμι περίπου 1,2 μέτρων, σύμφωνα με το ίδιο ΜΜΕ.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον σεισμό

Οι προειδοποιήσεις για σεισμό και τσουνάμι ώθησαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις παράκτιες περιοχές. Από το πρωί της Τρίτης, περισσότεροι από 30.200 άνθρωποι στην περιφέρεια Ισικάουα είχαν καταφύγει σε 336 ειδικά κέντρα εκκένωσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών Αρχών.

Αν και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς η έκταση των ζημιών από τον σεισμό της Δευτέρας, ωστόσο απέχει πολύ από τα επίπεδα καταστροφής του σεισμού των 9 Ρίχτερ το 2011 και του τσουνάμι, που έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Φουκουσίμα - μια καταστροφή που γίνεται μέχρι σήμερα αισθητή.

Ολονύκτιες προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων

Ο πρωθυπουργός Κισίντα είπε την αστυνομία και την πυροσβεστική συνέδραμαν στη διάρκεια της νύχτας και μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στις προσπάθειες διάσωσης ατόμων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Οι προσπάθειες διάσωσης είναι μια μάχη με το χρόνο. Ειδικά τα θύματα κτιρίων που κατέρρευσαν πρέπει να απεγκλωβιστούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Σύμφωνα με το NHK η πυροσβεστική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανταποκρίνεται σε αναφορές εγκλωβισμένων ατόμων στα ερείπια κτιρίων.

Ένας ηλικιωμένος ανασύρθηκε από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε λόγω του σεισμού, αλλά πέθανε όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα από την αστυνομία στην Ισικάουα.

Αξιωματούχοι Υγείας της πόλης Σούζου ανέφεραν ότι λόγω των κατεστραμμένων από το σεισμό δρόμων ορισμένοι γιατροί δεν μπόρεσαν να μεταβούν σε νοσοκομεία για να περιθάλψουν τραυματίες.

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Στο μεταξύ κάπου 45.700 νοικοκυριά στην περιφέρεια της Ισικάουα παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτροδότησης Hokuriku Electric Power.

Το ευτύχημα είναι ότι δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό η λειτουργία και η ασφάλεια πυρηνικών εργοστασίων κοντά στις πληγείσες περιοχές.

Τέσσερις υπερταχείες, τα δρομολόγια των οποίων ανεστάλησαν όταν χτύπησε ο σεισμός, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στους συρμούς σχεδόν 1.400 επιβάτες για κάπου 11 ώρες, λειτούργησαν το πρωί, σύμφωνα με την Japan Railways West. Τα τρένα είχαν τραβήξει χειρόφρενο στις πόλεις Τογιάμα και Καναζάουα της κεντρικής Ιαπωνίας μετά τη σφοδρή δόνηση των 7,6 Ρίχτερ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ