Ιορδανία: Ο πρίγκιπας Χάμζα υπέγραψε δήλωση πίστης στον βασιλιά Αμπντάλα

Ιορδανία: Ο πρίγκιπας Χάμζα υπέγραψε δήλωση πίστης στον βασιλιά Αμπντάλα

Μήνυμα «υποστήριξης του σαουδαραβικού βασιλείου προς την Ιορδανία», εν μέσω υποψιών για εξωτερική ανάμειξη στην συνωμοσία κατά του βασιλιά
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν απέστειλε μήνυμα για να εκφράσει «την υποστήριξη του σαουδαραβικού βασιλείου προς την Ιορδανία», ανακοίνωσε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών έσπευσε χθες στο Αμάν και συναντήθηκε με τον ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι εν μέσω έντασης στις σχέσεις του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας με τον ετεροθαλή αδελφό του Χάμζα.

Στο Αμάν, ο γενικός εισαγγελέας απαγόρευσε σήμερα την δημοσίευση πληροφοριών που αφορούν τον πρίγκιπα Χάμζα, που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε απόπειρα ανταρσίας κατά του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιορδανική κρατική τηλεόραση. «Η απαγόρευση δημοσίευσης αφορά όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σχετιζόμενες εικόνες ή βίντεο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι οι παραβάτες θα υποστούν ποινική δίωξη.

Επειτα από την δημοσίευση δηλώσεων με τις οποίες ο πρίγκιπας Χάμζα, που βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό, επέμενε ότι δεν θα συμμορφωθεί προς τις εντολές των ιορδανών αξιωματούχων, υπέγραψε την νύκτα δημόσια δήλωση πίστης στον βασιλιά Αμπντάλα. Ορισμένοι ιορδανοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τον ρόλο του Χάμζα στην συνωμοσία λέγοντας ότι οι αυτουργοί εκμεταλλεύθηκαν τις φιλοδοξίες και τις ψευδαισθήσεις του.

Δύο από τους συλληφθέντες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης «της συνωμοσίας κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ιορδανίας» έχουν υπάρξει υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του χασεμιτικού βασιλείου.

Ο Μπάσεμ Αουαντάλα υπήρξε επικεφαλής της αυλής του βασιλιά Αμπντάλα και απεσταλμένος του στην αυλή της Σαουδικής Αραβίας, όπου έγινε σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπιν Ζαΐντ έχει υπηρετήσει και ως πρεσβευτής της Ιορδανίας στην Σαουδική Αραβία.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ έχει την υποστήριξη της Δύσης και των συμμάχων της στην περιοχή, αλλά υπάρχουν τριβές με το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία. Και αυτές οι τριβές έχουν σχέση με την Ιερουσαλήμ.

Στην Ιορδανία, υπάρχει η υποψία ότι ο Οίκος των Σαούντ θέλει να αναλάβει την εποπτεία των ιερών τόπων του ισλάμ στην Ιερουσαλήμ αφαιρώντας την από την Ιορδανία, ως αντάλλαγμα για την ύφεση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS