ΗΠΑ: Όχι μόνο δεν μείωσε, αλλά αύξησε η Ρωσία τον στρατό στα ουκρανικά σύνορα

ΗΠΑ: Όχι μόνο δεν μείωσε, αλλά αύξησε η Ρωσία τον στρατό στα ουκρανικά σύνορα

Τουλάχιστον 7.000 περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες υπάρχουν πλέον εκεί, λέει η Ουάσιγκτον

 Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί την Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: την Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «Η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Φεύγουν αλλά είναι εκεί

Η 16η Φεβρουαρίου ήρθε και παρήλθε χωρίς ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, παρά τις ασυνήθιστα ακριβείς προειδοποιήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με σαρκασμό από τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας. Αντιθέτως, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία έληξαν και πρόβαλε βίντεο που εμφανίζει τεθωρακισμένα να μεταφέρονται με σιδηρόδρομο στη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία.

Οι ανακοινώσεις περί αποχώρησης δεν έπεισαν το ΝΑΤΟ, που έκανε λόγο, αντιθέτως, για νέα ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων. «Δεν έχουμε δει καμία αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων, αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει αυξηθεί ο όγκος των στρατευμάτων και ότι περισσότερες δυνάμεις βρίσκονται καθ’ οδόν», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Φυσικά αυτό έρχεται σε αντίφαση με το μήνυμα των διπλωματικών προσπαθειών. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποκλιμάκωση».

Ενίσχυση δυνάμεων

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει και άλλες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, πέρα από αυτές που βρίσκονται στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Πολωνία και τελούν υπό βρετανική, καναδική, γερμανική και αμερικανική διοίκηση αντιστοίχως. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Συμμαχίας, εντός των προσεχών εβδομάδων θα αποφασιστεί εάν θα σταλούν δυνάμεις υπό γαλλική διοίκηση στη Ρουμανία. Στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται σήμερα, επρόκειτο να συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τα πυρηνικά όπλα της Συμμαχίας.

Στην Ουκρανία, πάντως, η χθεσινή ήταν ημέρα εθνικής ανάτασης, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε χρησιμοποιήσει τις προειδοποιήσεις περί εισβολής ώστε να καθιερώσει μια νέα εθνική εορτή, την οποία ονόμασε «ημέρα της ενότητας». Χιλιάδες Ουκρανοί παιάνισαν τον εθνικό ύμνο και παρατάχθηκαν κρατώντας ουκρανικές σημαίες, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από τη χώρα. «Εχουμε μια νέα χώρα, ιστορικά μιλώντας, και αυτού του είδους οι εορτές ενώνουν τον κόσμο», παρατήρησε η ιστορικός Ιρίνα Λοπουσίνσκαγια.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποκλιμάκωση», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Μόσχα άλλα λέει και άλλα κάνει.

Σύμφωνα με την Ντάρα Μάσικοτ, ερευνήτρια της Rand Corporation εξειδικευμένη στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, το ζήτημα με τα ρωσικά στρατεύματα δεν είναι μόνο αν θα αποχωρήσουν από τις συνοριακές περιοχές. «Ανησυχώ ότι παίζουν πάλι παιχνίδια, ότι θα φύγουν, αλλά θα αφήσουν ξανά στρατιωτικό υλικό σε διάφορα σημεία», επισήμανε.

Εσκεμμένη απειλή

Ισως για τη Μόσχα, η εντύπωση ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει τις δυνάμεις της στα σύνορα να είναι μια εσκεμμένη απειλή, χρήσιμη ως όπλο στις διαπραγματεύσεις που έπονται. Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις και σχολίασε θετικά τη διάθεση του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, για συνομιλίες. Η εμπιστοσύνη, ωστόσο, λείπει.

«Αυτό που λέει η Ρωσία είναι ένα και αυτό που κάνει είναι άλλο», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλινκεν σε σχέση με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. «Θα ήταν καλό εάν έκαναν πράξη τα λόγια, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS