ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί «πήραν» τη νίκη και στην Τζόρτζια και ενισχύουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί «πήραν» τη νίκη και στην Τζόρτζια και ενισχύουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία

Την πλειοψηφία του στη Γερουσία των ΗΠΑ ενίσχυσε χθες, Τρίτη, το κόμμα του Τζο Μπάιντεν, με τη νίκη του Δημοκρατικού υποψήφιου, του πάστορα Ράφαελ Γουόρνοκ, στην ειδική επαναληπτική εκλογική διαδικασία στην πολιτεία Τζόρτζια.

Έτσι, ο αμερικανός πρόεδρος, που οι Ρεπουμπλικάνοι και αρκετοί αναλυτές ανέμεναν πως θα υφίστατο βαριά ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, βγήκε απεναντίας μάλλον ενισχυμένος.

Την Τρίτη ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν αντιμέτωπος μ’ έναν προστατευόμενο του Ντόναλντ Τραμπ, τον αφροαμερικανό πρώην αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ, κατά την τελευταία πράξη των φετινών «midterms». Η αναμέτρησή τους τον περασμένο μήνα δεν έβγαλε νικητή, επομένως χρειάστηκε να διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία.

Ο αμερικανός πρόεδρος φαινόταν να έχει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση μερικά λεπτά προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. «Θα κερδίσουμε, θα νικήσουμε στην Τζόρτζια», είπε σε δημοσιογράφους.

Η νίκη αυτή δεν αλλάζει την ισορροπία ισχύος στο αμερικανικό Κογκρέσο: οι Δημοκρατικοί είχαν ήδη εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά με πολύ μικρότερη πλειοψηφία από ό,τι ήλπιζαν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νέα έδρα δίνει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στο κόμμα του Τζο Μπάιντεν, που κυβέρνησε τα προηγούμενα δυο χρόνια με εντελώς οριακή πλειοψηφία, καθώς οι δύο παρατάξεις ισοψηφούσαν στο σώμα (50-50) και σε περιπτώσεις αδιεξόδου καλείτο να κόψει τον γόρδιο δεσμό η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που έχει —καθοριστική— ψήφο δυνάμει του Συντάγματος.

Θα τους επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να έχουν μεγαλύτερη επιρροή σε βασικές επιτροπές του Κογκρέσου. Ενώ θα περιορίσει σημαντικά την επιρροή του κεντρώου Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Μάντσιν, νεκροθάφτη αρκετών σχεδίων που ήθελε διακαώς να προωθήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στην άλλη πλευρά, αποσπώντας αυτή την έδρα, οι Ρεπουμπλικάνοι επιδίωκαν να περιορίσουν περαιτέρω τη δυνατότητα του κ. Μπάιντεν να εφαρμόσει την πολιτική του, κάπου 700 ημέρες πριν από τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS