ΗΠΑ: Υπερδιπλασιάστηκαν φέτος οι δολοφονίες δημοσιογράφων για «αντίποινα»

ΗΠΑ: Υπερδιπλασιάστηκαν φέτος οι δολοφονίες δημοσιογράφων για «αντίποινα»

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2020 λόγω της δουλειάς τους υπερδιπλασιάστηκε, καθώς καταγράφηκαν 21 φόνοι για «αντίποινα» έναντι 10 το 2019, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Το Μεξικό παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους ανθρώπους του Τύπου: φέτος καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε δολοφονίες δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι τέσσερις έγιναν για «αντίποινα», ανέφερε η CPJ στην ανακοίνωσή της.

Οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε μάχες ή σε ανταλλαγή πυρών
Μολονότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψίες βαρύνουν εγκληματικές συμμορίες, η Επιτροπή υπενθυμίζει την εκτέλεση για «εκφοβισμό» του Ιρανού, αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ρουχολάχ Ζαμ στις 12 Δεκεμβρίου, ο απαγχονισμός του οποίου προκάλεσε σάλο παγκοσμίως. Ο Ζαμ κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε ενεργά στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον χειμώνα του 2017-18 στο Ιράν.

Λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις, ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε μάχες ή σε ανταλλαγή πυρών φέτος ήταν ο χαμηλότερος από το 2000. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου είχαν αναφερθεί τρεις θάνατοι, όλοι τους στη Συρία, από αεροπορικές επιδρομές που αποδίδονται στις ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι έξι δημοσιογράφοι, οι δύο εξ αυτών στο Ιράκ, σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν σε «επικίνδυνες» αποστολές.

Εφέτος έχασαν τη ζωή τους 30 εκπρόσωποι του Τύπου σε όλο το κόσμο
Συνολικά, εφέτος έχασαν τη ζωή τους 30 εκπρόσωποι του Τύπου σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς οι 21 θεωρείται ότι έπεσαν θύματα «αντιποίνων» λόγω της δουλειάς τους.

«Το γεγονός ότι οι δολοφονίες αυξάνονται και ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ φέτος, είναι η σαφής ένδειξη ότι η ελευθερία του Τύπου δέχεται πρωτόγνωρη επίθεση, εν μέσω της πανδημίας, σε μια περίοδο που η πληροφόρηση είναι ουσιαστικής σημασίας» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της CPK, Τζόελ Σάιμον. «Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να αναστρέψουμε αυτήν τη φρικτή τάση», πρόσθεσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS