Ισχύει η συμφωνία για το μεταναστευτικό, λέει ο Ρούτε –Μπλοκάρουν Ουγγαρία-Πολωνία, για τους τύπους

Ισχύει η συμφωνία για το μεταναστευτικό, λέει ο Ρούτε –Μπλοκάρουν Ουγγαρία-Πολωνία, για τους τύπους

Oι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν στις Βρυξέλλες τις διαβουλεύσεις για το μεταναστευτικό κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από τις 17:30 χθες έληξαν μετά από επτά και πλέον ώρες χωρίς να καταλήξουν στην υιοθέτηση κοινών συμπερασμάτων, αφού Ουγγαρία και Πολωνία παρέμειναν αμετακίνητες.

Οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας και Πολωνίας χαρακτήρισαν απαράδεκτη την προσέγγιση της ΕΕ για το μεταναστευτικό εμμένοντας στις διαφωνίες τους επί της κατ’ αρχήν συμφωνίας που συνομολόγησαν προ ημερών οι αρμόδιοι υπουργοί, βάσει της οποία προβλέπεται έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη -μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία και ένας μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης που υποχρεώνει τις χώρες δεύτερης γραμμής να καταβάλλουν 20.000 ευρώ κατά άτομο σε ταμείο της ΕΕ για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που δεν δέχεται από άλλο κράτος μέλος.

Βίκτορ Όρμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι μπλόκαραν ως εκ τούτου τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό μέχρι να γίνουν αποδεκτές οι παρεμβάσεις τους με τις διαβουλεύσεις να ολοκληρώνονται -παρά την παρέμβαση του Όλαφ Σολτς και του Εμανουέλ Μακρόν παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χωρίς άρση του αδιεξόδου στις 02:00 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Η Πολωνία ζητούσε μεταξύ άλλων να αποφασίζει κάθε χώρα ποιους μετανάστες θα μπορούσε να δεχθεί στα εδάφη της και η Ουγγαρία να περιληφθεί όρος περί συναίνεσης όλων στο κείμενο με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές να σημειώνουν στο Politico ότι οι δύο χώρες δεν θα αποκομίσουν κάτι ουσιαστικό με την κίνηση αυτή, απλώς εκφράζουν με τον τρόπο αυτό τις αντιρρήσεις τους στη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας κατά την αποχώρηση του από τη σύνοδο αργά τη νύχτα, «η συμφωνία για το μεταναστευτικό ισχύει. Το θέμα δεν ήταν σήμερα η συμφωνία για το μεταναστευτικό… αλλά ότι δεν αρέσει στην Ουγγαρία και Πολωνία ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε το σύμφωνο. Είναι τόσο οργισμένοι με αυτό, ώστε λένε ότι δεν θέλουμε κείμενο συμπερασμάτων τώρα».

Λίγο μετά την αποχώρηση των ηγετών χθες τη νύχτα ο σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού, Μπάλας Ορμπάν, σημείωσε στο Twitter: «Σφοδρή μάχη κατά των φιλο-μεταναστευτικών δυνάμεων στις Βρυξέλλες!».

Στο τραπέζι 12 δισεκατομμύρια ευρώ για το μεταναστευτικό

Οι ηγέτες και η Κομισιόν επιχείρησαν κατά την πρώτη μέρα της συνόδου να καταλήξουν στο ύψος του ποσού που θα χρειαστεί να καταβληθεί ώστε να αποτραπεί από τη μία πλευρά η παράνομη εισροή μεταναστών στην ¨Ενωση και από τη άλλη να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδός τους και μετεγκατάστασή τους σε χώρες της ΕΕ.

Ένα ποσό άνω των δέκα δισ. ευρώ προβλέπεται για όμορες χώρες της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να περιορίσουν τις αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών και να κρατήσουν στα εδάφη τους εκείνους, που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και άλλα δύο δις. για κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Η Γερμανία πίεσε να προστεθεί παράγραφος για μια «ανανεώση των σχέσεων» με την Τουρκία, ώστε με αντάλλαγμα τη βελτίωση των διμερών εμπορικών δεσμών να δέχεται η Άγκυρα πίσω αιτούντες άσυλο.

Το πιθανότερο είναι ούτε στις συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα το πρωί να κάνουν πίσω Ουγγαρία και Πολωνία και ως εκ τούτου η Σύνοδος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί χωρίς να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, ή να γίνει μια δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ