Ισραήλ: «Μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή από την άγρια επέμβαση στο Αλ Ακσά

Ισραήλ: «Μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή από την άγρια επέμβαση στο Αλ Ακσά

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και πιστούς που η ίδια παρουσίασε ως «ταραχοποιούς» μέσα στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους λατρείας του Ισλάμ, εγείροντας ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων καθώς φέτος συμπίπτουν το Ραμαζάνι, το εβραϊκό και το χριστιανικό Πάσχα.

Για «έγκλημα άνευ προηγουμένου» έκανε λόγο η Χαμάς, η οποία κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να «πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά για να το υπερασπιστούν».

Η ισραηλινή αστυνομία δημοσιοποίησε βίντεο 50 και πλέον δευτερολέπτων στο οποίο εικονίζονται εκρήξεις που μοιάζουν να οφείλονται σε πυροτεχνήματα στον χώρο λατρείας, ενώ σιλουέτες διακρίνονται καθώς πετούν πέτρες. Σε άλλη σεκάνς, αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών προελαύνουν μέσα στο τέμενος υψώνοντας ασπίδες για να προστατευτούν από αντικείμενα που εκτοξεύονται εναντίον τους. Εικονίζονται επίσης αστυνομικοί να απομακρύνουν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Άλλα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν αστυνομικούς να ξυλοκοπούν άγρια τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Αλ Ακσά.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι. Κατά την ίδια πηγή, εμποδίστηκαν τραυματιοφορείς να μπουν στο ισλαμικό τέμενος. Άλλες πηγές, όπως η εφημερίδα Jerusalem Post, έκαναν λόγο για 13 τραυματίες, 12 Παλαιστίνιους κι έναν ισραηλινό αστυνομικό.

 

«Καθόμουν σε μια καρέκλα κι απήγγειλα (το Κοράνι)», αφηγήθηκε ηλικιωμένη στο Reuters όταν εισέβαλαν ισραηλινοί αστυνομικοί και «πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, μια από τις οποίες με πέτυχε στο στήθος».

Η αστυνομία ανέφερε πως η επιχείρηση έγινε για να «απομακρυνθούν ταραχοποιοί» που είχαν μπει στον χώρο λατρείας με «πυροτεχνήματα, ρόπαλα και πέτρες» και είχαν σκοπό να «διαταράξουν τη δημόσια τάξη» και να «συλήσουν τον ναό», ενώ φώναζαν «συνθήματα υποκίνησης του μίσους και της βίας», καθώς και ότι αποφασίστηκε να διεξαχθεί έπειτα από πολλές προσπάθειες να πειστούν να φύγουν ειρηνικά.

Ωστόσο παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ταραχές έπειτα από «βίαιη εκδίωξη» πιστών.

Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε πως προχώρησε σε «συλλήψεις 350 και πλέον» ανθρώπων. «Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε (...) πάνω από 350 άτομα», στα επεισόδια στο «Όρος του Ναού», αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία χρησιμοποιείται ο εβραϊκός όρος για την Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και τον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού.

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν εν μέσω Ραμαζανιού κι ενώ οι εβραίοι από απόψε γιορτάζουν το Πάσχα, με φόντο τη συνέχιση της έξαρσης της βίας στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση φέτος.

«Επικίνδυνη κλιμάκωση»

Λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η είδηση πως ξέσπασαν επεισόδια στον χώρο λατρείας, εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον εννέα ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, πέντε από τις οποίες «αναχαιτίστηκαν από τη αντιαεροπορική άμυνα» στον τομέα της Σντερότ (νότια) και οι υπόλοιπες τέσσερις κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.

Σε «ανταπόδοση» για την εκτόξευση των ρουκετών, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δυο κέντρα εκπαίδευσης και κατασκευής όπλων της Χαμάς στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και περί τις 06:15 (τοπική ώρα· 07:15 ώρα Ελλάδας) ακολούθησαν νέα πλήγματα στον θύλακα. Δεν αναφέρθηκαν πάντως θύματα.

Νωρίτερα, βγήκαν στους δρόμους δεκάδες διαδηλωτές σε διάφορες τοποθεσίες κι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και άλλα αντικείμενα. «Ορκιζόμαστε να υπερασπίσουμε και να προστατεύσουμε το Αλ Ακσά», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «καταδικάζει την εφόρμηση της ισραηλινής αστυνομίας στο εσωτερικό του (ισλαμικού τεμένους) Αλ Ακσά και την επίθεση εναντίον πιστών». «Η Αίγυπτος καθιστά το Ισραήλ, τη (...) δύναμη κατοχής, υπεύθυνη για αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες (να τηρηθεί) εκεχειρία», πρόσθεσε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

Ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο εξέδωσαν επίσης η διπλωματία της Ιορδανίας —του θεματοφύλακα των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ— και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως «προειδοποιούμε τη δύναμη κατοχής (σ.σ. το Ισραήλ) να μην ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές στους ιερούς τόπους, διότι θα οδηγήσει σε μεγάλη έκρηξη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS