Καζάνι που βράζει το Ισραήλ παρά το πάγωμα Νετανιάχου στη δικαστική μεταρρύθμιση

Καζάνι που βράζει το Ισραήλ παρά το πάγωμα Νετανιάχου στη δικαστική μεταρρύθμιση

«Εγκέφαλος» των διαδηλώσεων στο Ισραήλ, δεσμεύτηκε πως θα συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις στη χώρα, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τον επόμενο μήνα.

Η Δρ Σίκμα Μπρέσλερ, μία εκ των βασικών ηγετών του κινήματος διαμαρτυρίας, δήλωσε -σύμφωνα με τον Independent- μετά την χθεσινή ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου, πως «όσο η νομοθεσία συνεχίζεται και δεν τίθεται στο "ράφι", θα είμαστε στους δρόμους».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε την «παύση» στη διαδικασία υιοθέτησης της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι θα επιτύχει μια καθυστέρηση, πέρα από την «αγορά» χρόνου.

Η Δρ. Μπρέσλερ είπε ότι ο Νετανιάχου και οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους «δικτατορικούς νόμους» τους στην επόμενη σύνοδο της Κνέσετ (κοινοβούλιο Ισραήλ), σε έναν μήνα από τώρα.

Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των εξτρεμιστών εταίρων του αποτελούν παραδοχή της πρόθεσής τους να επαναφέρουν τους νόμους της δικτατορίας στο τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής, βλάπτοντας την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας», τόνισε η Δρ. Μπρέσλερ.

Οι δηλώσεις της έγιναν αφότου ο κ. Νετανιάχου είπε ότι θα καθυστερήσει το σχέδιο δικαστικής αναθεώρησης για την επόμενη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, λέγοντας στον λαό του Ισραήλ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Δεν είμαι έτοιμος να χωρίσω το έθνος σε κομμάτια».

Ως απάντηση στην ανακοίνωσή του, το κύριο εργατικό σωματείο του Ισραήλ ακύρωσε μια πανεθνική απεργία.

Η αστυνομία στο Τελ Αβίβ χρησιμοποίησε κανόνια νερού εναντίον διαδηλωτών που βγήκαν ξανά στους δρόμους χθες το βράδυ της Δευτέρας, παρά την ματαίωση της απεργίας.

Οι διαδηλώσεις πρόκειται να συνεχιστούν παρά την καθυστέρηση της δικαστικής αναθεώρησης.

Οι ηγέτες των διαδηλώσεων λένε ότι η δράση τους θα συνεχιστεί επειδή η ψηφοφορία για την αναθεώρηση το μόνο που κάνει είναι ένα προσωρινό «πάγωμα».

Ηρεμία πριν τη καταιγίδα

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» μέρος των σχεδίων του για τη δικαστική μεταρρύθμιση, επικρατεί στη χώρα μια ηρεμία που κάποιοι θεωρούν ότι προηγείται της «καταιγίδας».

Όπως τόνισε, η οριστική έγκριση των νομοσχεδίων θα αναβληθεί για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά τη γιορτή του εβραϊκού Πάσχα (5-13 Απριλίου), υποχωρώντας εν μέρει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μια εξτρεμιστική μειονότητα, έτοιμη να διχάσει το έθνος μας» τόνισε χθες ο κ. Νετανιάχου, υποσχόμενος ότι θα κάνει τα πάντα «για να βρει μια λύση», προτρέποντας τους πάντες να ενεργούν «με υπευθυνότητα».

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση -ΗΠΑ και Βρετανία χαιρετίζουν την απόφαση Νετανιάχου

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν επιφυλακτικά την απόφαση του πρωθυπουργού να καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα εργαστούν με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, εφόσον η κυβέρνηση είναι ειλικρινής.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία χαιρέτισαν την ανακοίνωση Νετανιάχου περί «αναβολής» της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης, κάτι που «δίνει περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης».

Την ανησυχία του για τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ είχε εκφράσει το προηγούμενο διάστημα και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κατά την επίσκεψη Νετανιάχου στο Βερολίνο.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ