Κόντρα στην ιταλική κυβέρνηση: Πώς ο Σαλβίνι προσπαθεί να επισκιάσει την Μελόνι, το Bloomberg εξηγεί

Κόντρα στην ιταλική κυβέρνηση: Πώς ο Σαλβίνι προσπαθεί να επισκιάσει την Μελόνι, το Bloomberg εξηγεί

Ανησυχίες για ανατροπή της εύθραυστης ισορροπίας του κυβερνητικού συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι, που ίσως θέσει σε κίνδυνο τη δέσμευσή της για περιορισμό των κρατικών δαπανών, από πρωτοβουλίες του πιο επικίνδυνου συμμάχου της, του Ματέο Σαλβίνι, εκφράζουν ανώτεροι αξιωματούχοι στην Ιταλία.

Παρά τη συμπάθεια των εταίρων της για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και τη δυσφορία για τους ευρωπαϊκούς κανόνες αναφορικά με τα ελλείμματα η Μελόνι από την εκλογή της τον Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα υιοθέτησε μια πιο μετριοπαθή στάση ως προς τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους επενδυτές, συγκρατώντας τις κρατικές δαπάνες για να αποτρέψει ένα ξεπούλημα των ιταλικών κρατικών ομολόγων και διατηρώντας καλές σχέσεις με τους συμμάχους της χώρας.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι κινήσεις της 45χρονης ακροδεξιάς πρωθυπουργού προδίδουν μια αστάθεια, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει το πάνω χέρι στην κόντρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής της και λαϊκιστή αντίπαλό της, Σαλβίνι.

O Σαλβίνι προσπαθεί να επισκιάσει τη Μελόνι

Ο 49χρονος ηγέτης της αντιμεταναστευτικής Λέγκα έτρεφε όνειρα για αναρρίχησή του στην εξουσία, αλλά μια σειρά λαθών του άνοιξαν το δρόμο στην Μελόνι, που κρατά επίσης σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Αλλά μολονότι η τελευταία έχει μακρά καριέρα στην πολιτική, διαθέτει ελάχιστη εμπειρία στη διακυβέρνηση και πασχίζει να ελέγξει έναν αντίπαλο που συνέβαλε στην απομάκρυνση των δύο τελευταίων πρωθυπουργών της Ιταλίας.

Από την πρώτη μέρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση Μελόνι, ο Σαλβίνι προσπαθεί να την επισκιάσει διαμορφώνοντας την ατζέντα σε θέματα όπως η αστυνόμευση και οι δαπάνες για τις υποδομές. Η Μελόνι είχε υποσχεθεί αναλαμβάνοντας την εξουσία να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την Ιταλία, αλλά βρέθηκε να στέλνει την αστυνομία να διαλύσει παράνομα rave πάρτι, να αυξάνει το πλαφόν για τα ενεργειακά επιδόματα και τη χρηματοδότηση για την κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει την ηπειρωτική χώρα με τη Σικελία μετά από σχετικές πρωτοβουλίες του Σαλβίνι.

Και τώρα εντείνονται οι ανησυχίες μεταξύ Ιταλών αξιωματούχων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αλλά και από κράτη μέλη της G7, όπως μεταδίδει το Bloomberg, μήπως οι κόντρες της με τον Σαλβίνι εκτρέψουν την προσοχή της από την ανάταξη της οικονομίας ή πυροδοτήσουν σοβαρό ρήγμα με την ΕΕ.

H κόντρα με τη Γαλλία για το Ocean Viking

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μελόνι αφορούν στο μεταναστευτικό, που υποδαυλίζει διαρκώς ο Σαλβίνι. Στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της κυβερνητικής συμμαχίας τον Οκτώβριο ο αρχηγός της Λέγκα κατάφερε να ανατεθεί το υπουργείο Εσωτερικών στον πρώην προσωπάρχη του, Ματέο Πιατεντόζι, ο οποίος, σε μια από τις πρώτες αποφάσεις του αναβίωσε την πολιτική του Σαλβίνι, που απαγόρευε τον ελλιμενισμό πλοίων που σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο σε ιταλικά λιμάνια, μια πολιτική που έκριναν παράνομη τόσο ιταλικά δικαστήρια όσο και η ΕΕ. Κι έτσι ο Σαλβίνι είχε την ευκαιρία με την κίνηση του υπουργού Εσωτερικών να εμφανιστεί ως αμύντορας της Ιταλίας και των Ιταλών στριμώχνοντας την Μελόνι.

Έτσι, όταν η Γαλλία αποφάσισε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό σε λιμάνι της του πλοίου Ocean Viking με 234 μετανάστες και πρόσφυγες, η Μελόνι έσπευσε να πετάξει μπηχτή κατά του Παρισιού: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Γαλλίας να μοιραστεί την ευθύνη για την έκτακτη ανάγκη στο μεταναστευτικό. Μέχρι τώρα την επωμίζονταν μόνες τους η Ιταλία και λίγες άλλες χώρες της Μεσογείου».

Η δήλωση Μελόνι πυροδότησε διπλωματική κρίση με το Παρίσι, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν να χαρακτηρίζει «ακατανόητη», «απαράδεκτη» και «ανεύθυνη» την άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων με μετανάστες και να απειλεί με την επιβολή συνοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο χωρών

Xρειάστηκε η «πυροσβεστική» παρέμβαση του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα προς τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρον, που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής της G-20 στην Ινδονησία, για να σβήσει η φωτιά. Αλλά η μίνι-κρίση, παρά την εκτόνωσή της, σκίασε το ντεμπούτο της Μελόνι στη G-20, όπου σύμφωνα με διπλωμάτες, ήταν ορατή η ψυχρότητα στις σχέσεις της Ιταλίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Δύσκολες ισορροπίες για τη Μελόνι

Η Μελόνι είχε επαφές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά διπλωμάτες, σύμφωνα με το Bloomberg, αμφισβήτησαν κατ’ ιδίαν την ικανότητά της να κρατήσει σταθερό το τιμόνι της Ιταλίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και να αυξήσει τα επιτόκια, όταν αντιμετωπίζει ενάντιους ανέμους από τους κυβερνητικούς της εταίρους.

Προς το παρόν η Μελόνι διατηρεί την εύθραυστη ισορροπία. Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησή της αντανακλά τη δέσμευσή της να μειώσει το βουνό χρεών της Ιταλίας, έστω και αν αναγκάζεται να βρίσκει χρήματα για τις πρωτοβουλίες του Σαλβίνι, όπως μια μικρή μείωση της ηλικίας συνταξιοδότης και ελάφρυνση των φόρων για τους αυτοαπασχολούμενους.

Αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά για τη Μελόνι, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα αυξήσουν και το κόστος δανεισμού για την ιταλική κυβέρνηση, την ώρα που οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ιταλική οικονομία ίσως βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Και μένει να φανεί τι στάση θα κρατήσουν οι Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, που έχουν εκφράσει στο παρελθόν τον θαυμασμό τους για τον Πούτιν, καθώς η Μελόνι δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS