Καναδάς: Μία ιθαγενής θα είναι η νέα γενική κυβερνήτης της χώρας -Ποιος είναι ο ρόλος της

Καναδάς: Μία ιθαγενής θα είναι η νέα γενική κυβερνήτης της χώρας -Ποιος είναι ο ρόλος της

Μια επί μακρόν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ιθαγενών Αμερικανών Ινουίτ, η Μαίρη Σάιμον, θα είναι η νέα γενική κυβερνήτης του Καναδά, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Η Σάιμον είναι η πρώτη ιθαγενής που θα κατέχει αυτή τη θέση και θα αναφέρεται στον αρχηγό του κράτους του Καναδά, την βασίλισσα Ελισάβετ, όπως σημείωσε ο Τζάστιν Τριντό στην ανακοίνωσή του.

Η κ. Σάιμον έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προώθηση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων και στα ανθρώπινα δικαιώματα για τους Καναδούς Ινουίτ και τους ιθαγενείς και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπηρετήσει τους Καναδούς και θα προωθήσει τις κοινές μας αξίες με αφοσίωση και ακεραιότητα, τόνισε ο Τριντό. Μέσω του διορισμού της διασφαλίζουμε ότι ο Καναδάς εκπροσωπείται από κάποιον που είναι υπόδειγμα των καλύτερων στη χώρα μας.

Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο διορισμός μου είναι μία ιστορική και εμπνευσμένη στιγμή για τον Καναδά και ένα σημαντικό βήμα μπροστά στον μακρύ δρόμο προς τη συμφιλίωση, είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Η Σάιμον έχει αποσπάσει εθνική και διεθνή αναγνώριση για το έργο της στην Αρκτική και στα ζητήματα των ιθαγενών, αλλά και ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων και του πολιτισμού των Ινουίτ. Έχει υπηρετήσει δύο θητείες ως πρόεδρος της Ινουίτ Ταπιρίιτ Κανατάμι, της εθνικής οργάνωσης Ινουίτ του Καναδά, ενώ έχει διατελέσει και πρέσβειρα στη Δανία.

Ο διορισμός της αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έρχεται μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την ανακάλυψη ανώνυμων τάφων παιδιών ιθαγενών σε οικοτροφεία του Καναδά. Πρόκειται για παιδιά που αποσπάστηκαν βίαια από τις οικογένειές τους και είχαν σταλεί σε οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας για να αφομοιωθούν στην κοινωνία του Καναδά.


Από τον 19ο αιώνα μέχρι το 1970 λειτουργούσαν στον Καναδά 139 καθολικά οικοτροφεία, φιλοξενώντας 150.000 παιδιά. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι περίπου 6.000 έχασαν τη ζωή τους στα οικοτροφεία, ενώ χιλιάδες άλλα υπέστησαν κακοποίησεις και ξυλοδαρμούς. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω απο 1.000 τάφοι και οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο γενικός κυβερνήτης είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά. Διορίζεται από τη βασίλισσα κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού του Καναδά. Από τα χρόνια του 1950 το αξίωμα αυτό δίνεται σε Καναδούς πολίτες. Παλαιότερα όμως οι γενικοί κυβερνήτες ήταν Βρετανοί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS