Καναδάς: Το «κομβόι ελευθερίας» παρέλυσε την Οτάβα - Δεύτερη μέρα χάους από φορτηγατζήδες και αντιεμβολιαστές

Καναδάς: Το «κομβόι ελευθερίας» παρέλυσε την Οτάβα - Δεύτερη μέρα χάους από φορτηγατζήδες και αντιεμβολιαστές

Οι σκληροπυρηνικοί αντιεμβολιαστές οδηγοί φορτηγών σχεδιάζουν, όπως λένε, να παραμείνουν στην πρωτεύουσα του Καναδά «όσο χρειαστεί».

Για δεύτερη μέρα παρέλυσε την Οτάβα το «κομβόι ελευθερίας» των φορτηγών και χιλιάδες διαδηλωτές που αντιδρούν με οργή κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Παράλληλα, άλλοι οδηγοί φορτηγών μπλόκαραν αυτοκινητόδρομο που συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στη μαζική, πλην ειρηνική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα του Καναδά στους δρόμους και στο χιονισμένο γκαζόν μπροστά από το κοινοβούλιο κατά της πολιτικής για το εμβόλιο για την Covid-19 του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, ο οποίος φυγαδεύτηκε προληπτικά μαζί με την οικογένειά του σε μυστική τοποθεσία.

Τι είναι το «κομβόι ελευθερίας»
Το αποκαλούμενο «κομβόι της ελευθερίας» ξεκίνησε ως μια συγκέντρωση στον δυτικό Καναδά οδηγών φορτηγών, που διοργάνωσαν μια αυτοκινητοπομπή από το Βανκούβερ προς την Οτάβα για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία, κυρίως δε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους οδηγούς που περνούν τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Γρήγορα, ωστόσο, εξελίχθηκε σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

«Δεν μπορώ να δουλέψω πια γιατί δεν μπορώ να περάσω τα σύνορα», είπε ο Τσάβα Βίζι, ένας οδηγός φορτηγού από το Ουίνδσορ, ο οποίος, όπως επεσήμανε, είναι ο μόνος που εργάζεται στην οικογένειά του.

«Αρνούμαι το εμβόλιο», είπε, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο. Μίλησε μέσα από το φορτηγό του μπροστά στο κοινοβούλιο.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους και το πλήθος των αντιεμβολιαστών που διαδήλωναν στην Οτάβα, οδηγοί φορτηγών μπλόκαραν χθες ολοσχερώς τον αυτοκινητόδρομο 4 στην Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, μια σημαντική αρτηρία για τη μεταφορά εμπορικών αγαθών μεταξύ των δύο κρατών. «Προς το παρόν η είσοδος παραμένει από τεχνικής άποψης ανοικτή, αλλά ουδείς μπορεί να περάσει παρά μόνον πεζή», δήλωσε εκπρόσωπος της Βασιλικής Έφιππης Καναδικής Αστυνομίας της Αλμπέρτα, προσθέτοντας ότι περίπου 100 φορτηγά έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο.

Βεβήλωσαν μνημείο πεσόντων πολέμου
Στην πρωτεύουσα του Καναδά η βεβήλωση του μνημείου πεσόντων πολέμου και η παρενόχληση δημοτικών αξιωματούχων και εθελοντών ΜΚΟ προκάλεσαν οργισμένη αντίδραση με την αστυνομία να ερευνά τα περιστατικά.

«Αηδίασα βλέποντας διαδηλωτές να χορεύουν πάνω στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και το Εθνικό Μνημείο Πεσόντων Πολέμου. Αυτοί που το έκαναν θα έπρεπε να πάνε να κρεμαστούν από ντροπή», δήλωσε ο αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας του Καναδά, Γουέιν Έιρ.

Αμετακίνητοι οι σκληροπυρηνικοί οδηγοί φορτηγών
Οι σκληροπυρηνικοί αντιεμβολιαστές οδηγοί φορτηγών σχεδιάζουν, όπως λένε, να παραμείνουν στην πρωτεύουσα του Καναδά «όσο χρειαστεί» και μέχρις ότου η κυβέρνηση Τριντό κάνει πίσω και αποσύρει τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμός τους. Στόχος τους, όπως λένε, είναι «να προκαλέσουν χάος» και «τροφοδοτικό εφιάλτη» για την κυβέρνηση.

«Ναι, τώρα κάνει πραγματικά πολύ κρύο, αλλά εμείς μένουμε εδώ. Οι μέρες θα μεγαλώσουν σιγά σιγά, δεν μας νοιάζει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μπι Τζέι Ντίχτερ, εκ των οργανωτών του «κομβόι ελευθερίας».

«Εμείς ήρθαμε εδώ για να μείνουμε. Δεν έχουμε χρονικό όριο», επισημαίνουν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ