Κανένα αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά τις κυρώσεις -Το tweet του Σαρλ Μισέλ [εικόνα]

Κανένα αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά τις κυρώσεις -Το tweet του Σαρλ Μισέλ [εικόνα]

Σε πλήρη εφαρμογή έχουν τεθεί οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλουν στη Λευκορωσία μετά την «κρατική αεροπειρατεία» σε αεροσκάφος της Ryanair.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέβασε στο twitter μία εικόνα από γνωστή εφαρμογή που καταγράφει τις πτήσεις των αεροσκαφών. Σε αυτή φαίνεται ξεκάθαρα πως ενώ σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη πτήσεις, πάνω από τη Λευκορωσία δεν πετάει κανένα αεροσκάφος. Μάλιστα, ο Σαρλ Μισέλ συνοδεύει τη φωτογραφία με το σχόλιο «Η Ευρώπη εν δράσει».

 

Οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία
Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 23 Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις Αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
  • Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατόν, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, γι' αυτόν τον σκοπό.
  • Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.


Οι αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών για τη Λευκορωσία
Την ίδια στιγμή η Air France ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιεί πλέον πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία. οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «η Air France ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ως εκ τούτου αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο (της Λευκορωσίας) από τα αεροπλάνα της. Τα αεροπλάνα που βρίσκονται ήδη καθ΄όδόν θα τροποποιήσουν το σχέδιο πτήσης τους».
Αρκετές αεροπορικές εταιρείες είχαν επίσης ανακοινώσει την απόφασή τους να αποφύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Lufthansa, SAS, AirBaltic. Η Singapore Airlines ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι θα αλλάξει την πορεία των πτήσεων της για να αποφύγει τη Λευκορωσία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS