Ο Πούτιν έχει καταστρώσει «σχέδιο πείνας» για να δημιουργήσει προσφυγικές ροές προς την ΕΕ, λέει καθηγητής του Γέιλ

Ο Πούτιν έχει καταστρώσει «σχέδιο πείνας» για να δημιουργήσει προσφυγικές ροές προς την ΕΕ, λέει καθηγητής του Γέιλ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να προκαλέσει λιμό σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, εκτιμά ένας καθηγητής ιστορίας του Γέιλ, ο οποίος μοιράστηκε τα συμπεράσματά του για την τροπή που λαμβάνει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία αλλά και η συνεχιζόμενη κόντρα της Μόσχας με τη Δύση.

«Η Ρωσία έχει ένα σχέδιο πείνας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να προκαλέσει λιμό σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου στην επόμενη φάση του πολέμου του στην Ευρώπη», έγραψε το περασμένο Σάββατο σε ανάρτησή του ο Τίμοθι Σνάιντερ, έγκριτος Αμερικανός ιστορικός με ειδίκευση στη σύγχρονη ιστορία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους σκοπούς του αποκλεισμού των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από τις δυνάμεις της Μόσχας είναι η δημιουργία προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, που θα προκαλέσουν αστάθεια στη Γηραιά Ήπειρο.

 

«Εάν ο ρωσικός αποκλεισμός συνεχιστεί, δεκάδες εκατομμύρια τόνοι τροφίμων θα σαπίσουν σε σιλό, και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία θα λιμοκτονήσουν. Η φρίκη του σχεδίου πείνας του Πούτιν είναι τόσο μεγάλη που δυσκολεύεται να τη συλλάβει το μυαλό μας. Επίσης τείνουμε να ξεχνάμε πόσο καίριο ρόλο παίζουν τα τρόφιμα στην πολιτική» σημειώνει στις αναρτήσεις του ο καθηγητής, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ιστορικά παραδείγματα. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η «η ιδέα ότι ο έλεγχος των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο δεν είναι κάτι καινούριο», αφού τόσο ο Χίτλερ όσο και ο Στάλιν προσπάθησαν να το κάνουν.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, το «σχέδιο πείνας» του Πούτιν έχει σχεδιαστεί από τον Πούτιν για να λειτουργήσει σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια καταστροφής του ουκρανικού κράτους, μπλοκάροντας τις εξαγωγές του. Δεύτερον, αποσκοπεί στη δημιουργία προσφυγικών ροών από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που προμηθεύονται τα σιτηρά τους από την Ουκρανία. Αυτές οι ροές με τη σειρά τους θα φέρουν αστάθεια στην ΕΕ. Τέλος, o Πούτιν θέλει να χρησιμοποιήσει τη λιμοκτονία ως «υπόβαθρο» για την εκστρατεία προπαγάνδας κατά της Ουκρανίας. «Όταν ξεκινήσουν οι αναταραχές για τα τρόφιμα και θα εξαπλώνεται ο λιμός, η ρωσική προπαγάνδα θα κατηγορήσει την Ουκρανία και θα ζητήσει την αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κατακτήσεων στην Ουκρανία και την άρση όλων των κυρώσεων», σημειώνει ο Σνάιντερ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ