Καύσωνας στη Δυτική Ευρώπη: «Είναι η απόλυτη κόλαση», θερμοκρασίες ρεκόρ - Οι 5 χώρες που «ψήνονται»

Καύσωνας στη Δυτική Ευρώπη: «Είναι η απόλυτη κόλαση», θερμοκρασίες ρεκόρ - Οι 5 χώρες που «ψήνονται»

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου καθώς ο καύσωνας επιμένει.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας βασικός παράγοντας των ακραίων θερμοκρασιών που παρατηρούνται, λένε οι επιστήμονες. Με τις θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του καύσωνα.

Η Βρετανία προετοιμάζεται για τις «πιο καυτές μέρες» στην ιστορία της

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα προετοιμάζεται για τις πιο ζεστές μέρες της ιστορίας της τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν- και να ξεπερνούν κατά μερικούς- τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για πρώτη φορά, για ακραία ζέστη.

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η δεύτερη για το θέμα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο για να συζητηθεί το κύμα καύσωνα και να διασφαλιστεί πως η χώρα έχει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι υψηλές θερμοκρασίες που «ενέχουν κίνδυνο για τη ζωή» φτάνουν λοιπόν, στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα και αύριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας των 38,7 βαθμών Κελσίου αναμένεται να «σπάσει».

Εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας προέτρεψε τα άτομα με ευάλωτους συγγενείς ή γείτονες «να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα… γιατί αν η πρόβλεψη είναι όπως πιστεύουμε ότι θα είναι, τότε οι ζωές των ανθρώπων κινδυνεύουν».

Αρκετές ενέργειες έχουν προταθεί από την κυβέρνηση, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων και το κλείσιμο των σχολείων στον νότο της χώρας.

Τεράστιες εκτάσεις γης έχουν καεί στην Ισπανία

Περίπου 30 διαφορετικές πυρκαγιές έχουν κάψει τεράστιες εκτάσεις γης στην Ισπανία και οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη εδώ και αρκετές ημέρες. Οι φλόγες έχουν ήδη καταστρέψει περίπου 14.000 εκτάρια γης σε ολόκληρη τη χώρα ενώ 360 άνθρωποι έχουν πεθάνει από 10 Ιουλίου μέχρι 15 Ιουλίου, όπως μεταδίδει το Politico.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα επισκεφθεί σήμερα, την περιοχή της Εξτρεμαδούρα στη δυτική Ισπανία, όπου οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές.

Σχεδόν η μισή δασώδης περιοχή της Sierra de la Culebra, μια οροσειρά στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, έχει καεί, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ισπανίας.

Πορτογαλία: «Αντιμετωπίζουμε μια σχεδόν άνευ προηγουμένου κατάσταση»

Η κυβέρνηση στην Πορτογαλία μείωσε το επίπεδο συναγερμού κατά μια βαθμίδα την Κυριακή λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Σχεδόν 250 νέες πυρκαγιές αναφέρθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, οι περισσότερες βορειοανατολικά του Πόρτο, αλλά την Κυριακή η κυβέρνηση είπε ότι οι θερμοκρασίες ενδέχεται να μειωθούν έως και 8 βαθμούς τις επόμενες ημέρες. Η μείωση του επιπέδου συναγερμού θα επιτρέψει στους αγρότες να μαζέψουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες νωρίς το πρωί και το βράδυ.

Η Lousã στο κέντρο της Πορτογαλίας σημείωσε ρεκόρ με 46,3 βαθμούς Κελσίου την περασμένη Τετάρτη. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει κόκκινο συναγερμό σε 16 από τις 18 περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας με περισσότερους από εκατό δήμους να διατρέχουν μέγιστο κίνδυνο πυρκαγιών στις αγροτικές περιοχές.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μοζαμβίκη προκειμένου να παραμείνει και να παρακολουθεί την κατάσταση ενώ απέτισε φόρο τιμής στον André Serra, έναν πιλότο πυρόσβεσης που πέθανε την Παρασκευή όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη ενώ έδινε μάχη με την πυρκαγιά στο Torre de Moncorvo.

«Αντιμετωπίζουμε μια σχεδόν άνευ προηγουμένου κατάσταση από μετεωρολογική άποψη», δήλωσε το Σάββατο ο Αντρέ Φερνάντες, ο εθνικός διοικητής της πολιτικής προστασίας.

Αντιμέτωπη με την ξηρασία η Ιταλία

Ο ποταμός Πάος, ο μεγαλύτερος στην Ιταλία, έχει σημειώσει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά από μήνες χωρίς έντονες βροχοπτώσεις. Σημειώνεται πως χρησιμοποιείται για πόση, άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Στην περιοχή του Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας, περισσότεροι από 170 δήμοι έχουν εκδώσει ή σχεδιάζουν να εκδώσουν διατάγματα για την κατανάλωση νερού, που σημαίνει απαγόρευση κάθε χρήσης εκτός από τα τρόφιμα, την οικιακή χρήση και την υγειονομική περίθαλψη. Όποιος πιαστεί να χρησιμοποιεί νερό για άρδευση δημόσιων ή ιδιωτικών κήπων, πλύσιμο αυλών ή αυτοκινήτων, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500 ευρώ.

Γαλλία: «Είναι μία κόλαση»

Στη Γαλλία, πάνω από 14.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχές στα νοτιοδυτικά της χώρας, καθώς μαίνονται δασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τρεις μεγάλες πυρκαγιές έκαψαν μεγάλες εκτάσεις γης μέχρι την Κυριακή, με τους ανέμους να τροφοδοτούν την εξάπλωση των πυρκαγιών. Το μετεωρολογικό τμήμα έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό, λόγω του καύσωνα, 15 τμήματα στη δυτική ακτή και άλλα 51 διαμερίσματα σε πορτοκαλί συναγερμό, από τη βορειοδυτική Γαλλία ως την Κυανή Ακτή. «Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ δυσμενής», δήλωσε την Κυριακή η τοπική νομαρχία της Gironde.

Η Γαλλίδα βουλευτής Melanie Vogel έγραψε στο Twitter η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους μετρήθηκε στους 59 βαθμούς στην Ισπανία και στους 48 βαθμούς στη νότια Γαλλία. «Είναι μία κόλαση», έγραψε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ