Καζακστάν: Μπαράζ συλλήψεων αξιωματούχων – Κατηγορούνται για προδοσία

Καζακστάν: Μπαράζ συλλήψεων αξιωματούχων – Κατηγορούνται για προδοσία

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φαινόταν χθες, Παρασκευή, ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, έπειτα από μέρες ταραχών.

Νωρίτερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών.

Στο διεθνές μικροσκόπιο η κρίση
Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη ρωσική επέμβαση στη χώρα και ότι θα καταγράψει ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσέθεσε ωστόσο ότι οι εξελίξεις στο Καζακστάν δεν θα επηρεάσουν τις υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για το ουκρανικό, οι οποίες θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα στη Γενεύη.

Η Ρωσία και οι συμμαχικές της χώρες του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (Αρμενία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν) ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της κυβέρνησης του Καζακστάν και απέστειλαν στη χώρα 3.000 στρατιώτες των ειδικών τους δυνάμεων, με κορμό 2.500 Ρώσους αλεξιπτωτιστές. Τη συμπαράστασή του προς το Καζακστάν και τον πρόεδρό του εξέφρασε και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους του Καζακστάν, με το οποίο έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στενότερες πολιτικές σχέσεις.

Στο μεταξύ, ένας αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός και τραπεζίτης του Καζακστάν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Παρίσι –καθώς κατηγορείται στην πατρίδα του για οικονομικά σκάνδαλα– εμφανίστηκε ως αυτόκλητος αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ κάλεσε, μέσω του πρακτορείου Reuters, τη Δύση να παρέμβει ενεργά στην κρίση του Καζακστάν, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα «θα μετατραπεί σε Λευκορωσία και ο Πούτιν θα επιβάλει μεθοδικά την αναδημιουργία μιας δομής όπως η Σοβιετική Ενωση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ