Τέλος το θρίλερ στη Βουλή των ΗΠΑ: Εξελέγη πρόεδρος ο Κέβιν Μακάρθι, μετά από 15 επεισοδιακές ψηφοφορίες

Τέλος το θρίλερ στη Βουλή των ΗΠΑ: Εξελέγη πρόεδρος ο Κέβιν Μακάρθι, μετά από 15 επεισοδιακές ψηφοφορίες

Μετά από 15 επεισοδιακές ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τις οποίες επηρέασαν οι «αντάρτες» βουλευτές του Τραμπ, ο Κέβιν Μακάρθι κατάφερε να κερδίσει

Η Ρεπουμπλικανική πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων ξέσπασε σε χειροκροτήματα αφού ο Ράιαν Ζίνκε της Μοντάνα ψήφισε, δίνοντας στον Κέβιν Μακάρθι τη νίκη που περίμενε εδώ και μέρες, καθώς «μπλόκαραν» τη διαδικασία οι τραμπικοί «αντάρτες».

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των «τραμπιστών ανταρτών» βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

Εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κέβιν Μακάρθι, χειροκροτήματα από τους Ρεπουμπλικανούς

Ο Μακάρθι σηκώθηκε να αγκαλιάσει άλλους εκπροσώπους, μετά τη νίκη του. Είναι η στιγμή που περίμεναν ο ίδιος και οι σύμμαχοί του. 


Ο Μακάρθι έδειχνε ανακουφισμένος, καθώς έχουν περάσει περίπου 12 και μισή ώρες από τότε που ξεκίνησαν οι διαδικασίες την τέταρτη ημέρα του αδιεξόδου.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, επικρατεί ησυχία. Κανείς τους δεν χειροκροτούσε.

Επεισοδιακή η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος έπειτα από μία εβδομάδα επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών που υπογράμμισαν τις διαιρέσεις των Ρεπουμπλικανών και ήγειραν ερωτήματα για την ικανότητά τους να κυβερνήσουν. Το Σώμα δεν έχει ξαναδεί ένα τέτοιο επίπεδο δυσλειτουργίας από το 1859.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής παρέμειναν ενωμένοι στην υποστήριξη του Τζέφρις, βουλευτή από τη Νέα Υόρκη, μέχρι την τελευταία ψηφοφορία. Σηματοδοτώντας το τέλος τεσσάρων ετών του δημοκρατικού ελέγχου της Βουλής, ο Τζέφρις συνεχάρη τον Μακάρθι για τη νίκη του.

Ωστόσο, οι τελευταίες ώρες του «θρίλερ» δεν πέρασαν χωρίς επεισοδιακές σκηνές. Ο Μακάρθι ήλπιζε να κερδίσει στην 14η ψηφοφορία, αλλά έχασε για μία ψήφο. Όταν έγινε σαφές ότι ο Μακάρθι δεν θα τα καταφέρει, ξέσπασαν εντάσεις στο βήμα της Βουλής. Κάποια στιγμή, χρειάστηκε να κρατήσουν τον βουλευτή Μάικ Ρότζερς, Ρεπουμπλικανό από την Αλαμπάμα, αφού φάνηκε να πλησιάζει απειλητικά τον βουλευτή Ματ Γκάετς, έναν Ρεπουμπλικανό από τη Φλόριντα και ηγέτη του συνασπισμού κατά του ΜακΚάρθι.

Η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε σκληροπυρηνικούς δεξιούς που αντιτέθηκαν στην υποψηφιότητα του Μακάρθι.

Τον κατηγορούν ότι είναι υπερβολικά ανοικτός σε συμβιβασμούς με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς του, οι οποίοι ελέγχουν επίσης τη Γερουσία. Ορισμένοι λένε πως θέλουν έναν ηγέτη που θα είναι έτοιμος να επιβάλει το κλείσιμο της κυβέρνησης ώστε να μειωθούν οι δαπάνες.

Κάτι τέτοιο εγείρει το ενδεχόμενο τα δύο κόμματα θα μην καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με ένα όριο χρέους 31,4 τρισεκ. δολαρίων φέτος. Χωρίς συμφωνία ή με μια μακρά αντιπαράθεση υπάρχει ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας που θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ