Κίνα: Δεν θα αναγνωρίζονται πλέον οι βρετανικές βίζες που χορηγούνται στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ

Κίνα: Δεν θα αναγνωρίζονται πλέον οι βρετανικές βίζες που χορηγούνται στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αναγνωρίζει πλέον τα ειδικά διαβατήρια που χορηγεί η Βρετανία σε ορισμένους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, μετά την απόφαση του Λονδίνου να διευρύνει τα δικαιώματα διαμονής των τελευταίων στο βρετανικό έδαφος.


Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ από μεθαύριο, Κυριακή, μια παράταση της άδειας διαμονής που συνδέεται με το διαβατήριο αυτό, αντιδρώντας στην επιβολή πέρυσι από την Κίνα ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια που περιορίζει τις ελευθερίες στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που είναι κάτοχοι βρετανικού εξωχώριου διαβατηρίου ("BNO"), ενός εγγράφου που κληρονομήθηκε κατά την επαναφορά της περιοχής στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, θα μπορούν στο εξής να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε έτη και μετά να αιτούνται τη βρετανική υπηκοότητα.

Μέχρι τώρα δεν είχαν το δικαίωμα να επισκέπτονται τη Βρετανία παρά μόνο για έξι μήνες χωρίς να μπορούν να εργάζονται στη χώρα αυτή.
Αντιδρώντας, το Πεκίνο γνωστοποίησε την «αγανάκτησή» του.

«Από τις 21 Ιανουαρίου, η Κίνα δεν θα αναγνωρίζει πλέον τα λεγόμενα βρετανικά εξωχώρια διαβατήρια ως ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως έγγραφα ταυτότητας», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζιάο Λιζιάν.

Το Πεκίνο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει συμπληρωματικά μέτρα», πρόσθεσε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μετατρέπει αυτή τη στιγμή έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων του Χονγκ Κονγκ σε Βρετανούς πολίτες δεύτερης ζώνης», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι πρακτικές συνέπειες της ανακοίνωσης του Πεκίνου δεν είναι σαφείς.

Μπορεί να σημαίνει πως οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που είναι κάτοχοι ενός διαβατηρίου BNO δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται στην ηπειρωτική Κίνα. Όμως οι κινεζικές αρχές δεν γνωρίζουν απαραίτητα ποιος είναι κάτοχος ενός τέτοιου διαβατηρίου.

Όταν μεταβαίνουν στην ηπειρωτική Κίνα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν άλλο διαβατήριο από αυτό του Χονγκ Κονγκ.

Δεν έχουν λόγο να χρησιμοποιούν το διαβατήριο BNO παρά μόνο για την είσοδο στο βρετανικό έδαφος ή στο έδαφος άλλης χώρας που αναγνωρίζει αυτό το ταξιδιωτικό έγγραφο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε σήμερα πως η διεύρυνση των δικαιωμάτων διαμονής επιτρέπει «να τιμήσουμε τους βαθιούς ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς μας με τον λαό του Χονγκ Κονγκ» και να προστατευθεί η ελευθερία.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια που εγκαθιδρύθηκε στο Χονγκ Κονγκ «συνιστά ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση της κοινής σινοβρετανικής διακήρυξης» που διέπει την επαναφορά της περιοχής στην κινεζική κυριαρχία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Σύμφωνα με το Λονδίνο, υπάρχουν περίπου 350.000 κάτοχοι διαβατηρίου BNO, αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί αφότου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης στο Χονγκ Κονγκ πριν από ενάμιση χρόνο. Όμως άλλοι 2,9 εκατ. κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, όσοι γεννήθηκαν πριν από το 1997, μπορούν να αποκτήσουν το έγγραφο αυτό.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, 7.000 κάτοχοι ενός διαβατηρίου BNO έχουν έρθει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούλιο έως τα μέσα Ιανουαρίου, χάρη σε μια διαδικασία εξαίρεσης. Το Λονδίνο εκτιμά πως το νέο σύστημα μπορεί να προσελκύσει έως 322.400 συμπατριώτες τους μέσα σε πέντε χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS