Σε έξαρση ο κορωνοϊός στην Ευρώπη: Ανησυχία για «κοκτέιλ» με γρίπη και εμβολιαστική κόπωση

Σε έξαρση ο κορωνοϊός στην Ευρώπη: Ανησυχία για «κοκτέιλ» με γρίπη και εμβολιαστική κόπωση

Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν πως τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, η οποία εισέρχεται σιγά – σιγά στον χειμώνα.


Ο κορονοϊόςεπιστρέφει εν όψει χειμώνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επικείμενη νέα έξαρση στην Ευρώπη.

Μάλιστα, οι επιστήμονες για μία ακόμη φορά δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες παραλλαγές της Όμικρον 4 (ΒΑ.4.6) που έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται σε πολλές χώρες (Βρετανία, Δανία, κα).

Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν πως τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, η οποία εισέρχεται σιγά – σιγά στον χειμώνα.

Καμπανάκι από Παγώνη και έκκληση για χρήση μάσκας

"Καμπανάκι" για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, σήμανε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε πως ο Οκτώβριος είναι ο καιρός των ιώσεων, ενώ ο κοροναϊός παρουσιάζει έξαρση.

«Υπάρχει μία αύξηση γύρω στο 8 με 10%, πολύ περισσότερο στην Ευρώπη. Υπάρχει αύξηση νοσηλευομένων στην Ιταλία και την Αγγλία και έχει ξεκινήσει ο προβληματισμός σε όλους μας. Θα μπει η γρίπη, έχουν μπει ήδη άλλες ιώσεις, χρειάζεται προσοχή».

Εν συνεχεία, επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και του κοροναϊού, ενώ οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να λάβουν όλες τις δόσεις του εμβολίου, καθώς και του επικαιροποιημένου, ώστε να μη φτάσουν στις ΜΕΘ.

«Εάν κάνει όλες τις δόσεις και το επικαιροποιημένο, έχει υποκείμενα νοσήματα και είναι μεγάλης ηλικίας, μπορεί να νοσηλευτεί, αλλά δεν θα κάνεις τις επιπλοκές σε μεγάλο ποσοστό», είπε.

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να φοράμε τη μάσκα μας όπου χρειαστεί, είτε πρόκειται για εσωτερικό είτε για εξωτερικό χώρο.

Ανησυχία για την εμβολιαστική κόπωση

Οι επιστήμονες ανησυχούν και για την κόπωση από τα εμβόλια.

Η σύγχυση μάλιστα που, όπως λένε, υπάρχει στον κόσμο για τους διάφορους τύπους των προσφερόμενων εμβολίων, ενδέχεται να μειώσει τους εμβολιασμούς της ενισχυτικής δόσης, και κυρίως σε όσους τα έχουν περισσότεροι ανάγκη (ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι κλπ).

Αυξάνονται οι εισαγωγές στην Ελλάδα – Κυρίως ηλικιωμένων

Στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 30%, χωρίς ωστόσο, να επιβαρύνονται προς το παρόν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έπεσαν κατά 13 μέσα σε μία εβδομάδα και πλέον είναι στους 66.

Στις απλές κλίνες οι εισαγωγές είναι κυρίως γηριατρικός πληθυσμός, που δεν χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη.

“Δεν θα υπάρξει καθόλου αύξηση στις ΜΕΘ, όμως, δεν αποκλείεται να ανέβουν οι θάνατοι”, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Οι αρμόδιοι τονίζουν, πως είναι επιτακτική ανάγκη οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα να προχωρήσουν άμεσα σε δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό (4η δόση) με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid, που είναι προσαρμοσμένα στα υποστελέχη στελέχη Β1 και Β4/5 της Όμικρον.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS