Κορωνοϊός: Ποιες χώρες υιοθετούν μέτρα για τους ταξιδιώτες από Κίνα – Σε επιφυλακή η Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ποιες χώρες υιοθετούν μέτρα για τους ταξιδιώτες από Κίνα – Σε επιφυλακή η Ευρώπη

Η κυβέρνηση του Πεκίνου θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών από τις 8 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας έτσι την επανασύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια κοινότητα

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους περιορισμούς που σκέφτονται να θέσουν ή έχουν ανακοινώσει ήδη χώρες ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, τα κρατικά μέσα της Κίνας ανέφεραν πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλο τον κόσμο προκαλούν διακρίσεις.

«Η πραγματική πρόθεση είναι να γίνει σαμποτάζ στις τριετείς προσπάθειες της Κίνας για τον έλεγχο της COVID-19 και να γίνει επίθεση στο σύστημα της χώρας», ανέφερε σε άρθρο η κρατική εφημερίδα Global Times, χαρακτηρίζοντας τους περιορισμούς «αβάσιμους» και «μεροληπτικούς».

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη ξεκάθαρη αντίδραση από την πλευρά της Κίνας. Πριν λίγες ημέρες ο Γουάνγκ Γουέμπιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κίνας, είχε αναφέρει ότι οι χώρες της δύσης «διαστρεβλώνουν τις προσαρμογές της κινεζικής πολιτικής για την COVID-19 προκαλώντας ανησυχία στον κόσμο».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Πεκίνου αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των δρακόντειων περιορισμών εισόδου από τις 8 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας έτσι την επανασύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια κοινότητα.

Ωστόσο αρκετές χώρες έχουν αιφνιδιαστεί από την πορεία του ιού στην Κίνα λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα και έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το Πεκίνο σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους.

Ήδη αρκετές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν επιβάλει υποχρεωτικό τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Ωστόσο μερικές χώρες όπως η Μαλαισία και η Νότια Κορέα έχουν επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους.

Μαλαισία: Εξονυχιστικός έλεγχος σε όλους τους ταξιδιώτες

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα θα θερμομετρούνται για να διαπιστωθεί αν έχουν πυρετό, ενώ θα εξετάζονται επίσης λύματα από τα αποχωρητήρια αεροσκαφών που φθάνουν στα αεροδρόμιά της από την Κίνα, στο πλαίσιο νέων μέτρων για να αποτραπεί έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μετά τον τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στον οποίο προχώρησε ξαφνικά το Πεκίνο στις αρχές του μήνα.

Οι ταξιδιώτες που έχουν πυρετό θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Τα λύματα θα εξετάζονται για την παρουσία τυχόν νέων παραλλαγών ή υποπαραλλαγών του ιού.

Η υπουργός Υγείας Ζαλίχα Μουστάφα δεν διευκρίνισε από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα.

Νότια Κορέα: Υποχρεωτικό το PCR – Βίζες βραχείας διάρκειας

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό πλέον από την 5η Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους ή τεστ αντιγόνων μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, ήδη από τη 2η Ιανουαρίου, θα κάνουν PCR, δηλαδή μοριακή εξέταση, με την άφιξή τους.

Επίσης οι βίζες θα είναι βραχείας διάρκειας, ενώ τα αεροσκάφη από την Κίνα θα φθάνουν μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο Ιντσόν. Τα μέτρα προβλέπεται να διαρκέσουν ως τον Φεβρουάριο, αλλά δεν αποκλείεται η παράταση της ισχύος τους.

Προετοιμάζεται η Ευρώπη – Μέτρα από Ιταλία, Ισπανία 

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε την Τετάρτη να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες.

Μάλιστα η Ιταλία κάλεσε την Πέμπτη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά της, ωστόσο η Γερμανία και η Πορτογαλία δήλωσαν ότι δεν βλέπουν την ανάγκη για νέους περιορισμούς, ενώ η Αυστρία τόνισε τα οικονομικά οφέλη από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

Σημειώνεται άλλωστε πως οι παγκόσμιες δαπάνες των Κινέζων επισκεπτών άγγιζαν τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως πριν από την πανδημία.

Στη Γαλλία τηρείται στάση αναμονής, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους Ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Στην Ισπανία, οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να εξετάζονται αρνητικά για το COVID-19 ή να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.

Επιστολή Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε σήμερα τους υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών να προετοιμαστούν προκειμένου να προετοιμαστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο Ε.Ε. αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της Ε.Ε. που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην Ε.Ε., καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανές μεταλλάξεις του ιού καθώς και για τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η κινέζικη κυβέρνηση.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξετάζει το ενδεχόμενο δειγματοληψίας υγρών αποβλήτων από διεθνή αεροσκάφη για την παρακολούθηση τυχόν αναδυόμενων νέων παραλλαγών, δήλωσε η υπηρεσία στο Reuters.

Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως η Κίνα ανέφερε τον ίδιο αριθμό θανάτων από την Covid-19 και την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη.

Δίνει η Κίνα αναξιόπιστα στοιχεία; 

Συγκεκριμένα, ο επίσημος απολογισμός είναι 5.247 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο η βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πεθαίνουν πιθανότατα κάθε μέρα από τον COVID. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οι αθροιστικοί θάνατοι στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου έχουν πιθανότατα φθάσει τις 100.000, ενώ οι μολύνσεις ανέρχονται σε 18,6 εκατομμύρια, ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ