Κριμαία: Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν τη ζημιά που προκλήθηκε στη γέφυρα μετά την ισχυρή έκρηξη

Κριμαία: Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν τη ζημιά που προκλήθηκε στη γέφυρα μετά την ισχυρή έκρηξη

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη γέφυρα


Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν σήμερα, ημέρα Κυριακή, τις ζημιές που προκλήθηκαν από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα των Στενών του Κερτς, η οποία αποτελεί διάσημο σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα και βασική οδό ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις που μάχονται στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκρηξη του Σαββάτου στη γέφυρα προκάλεσε μηνύματα χαράς από Oυκρανούς αξιωματούχους, αλλά όχι ανάληψη ευθύνης.

Από τη μεριά της, η Ρωσία δεν απέδωσε αμέσως ευθύνες.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαράτ Κουσνούλιν είπε ότι οι δύτες θα ξεκινήσουν τη δουλειά στις 6 π.μ. και αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ.

«Φυσικά, τα συναισθήματα έχουν πυροδοτηθεί και υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση», πρόσθεσε.

Η χερσόνησος είχε καύσιμα που επαρκούν για έναν μήνα και τρόφιμα για περισσότερους από δύο μήνες, επισήμανε. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία θα μπορούσαν να «τροφοδοτηθούν πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων οδών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και η γέφυρα της Κριμαίας μήκους 19 χιλιομέτρων που συνδέει την περιοχή με το δίκτυο μεταφορών της άνοιξε με μία μεγάλη γιορτή τέσσερα χρόνια αργότερα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κίεβο απαιτεί από τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και το ουκρανικό έδαφος που κατέλαβαν στην εισβολή που εξαπέλυσε ο Πούτιν τον Φεβρουάριο.

Η γέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία για τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία και για το λιμάνι της Σεβαστούπολης, του οποίου ο κυβερνήτης είπε στους ντόπιους: «Να είστε ήρεμοι. Μην πανικοβάλλεστε».

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η έκρηξη προήλθε από σκόπιμη επίθεση, αλλά η ζημιά σε μια τέτοια δομή υψηλού προφίλ προήλθε εν μέσω ηττών για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσε να θολώσει περαιτέρω τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η σύγκρουση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.

Μεγαλύτερη ασφάλεια ζήτησε ο Πούτιν

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη γέφυρα, καθώς και στην υποδομή που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο την Κριμαία, και διέταξε έρευνα.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πιθανώς οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου που κινούνταν κοντά στο φορτηγό που ανατινάχθηκε.

Η κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε περίπου 10 ώρες μετά την έκρηξη και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας επέτρεψε τη λειτουργία και της σιδηροδρομικής γραμμής.

Πώς επηρεάζονται τα ρωσικά στρατεύματα

Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, πάντως, η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε στρατηγικά δεινότερη θέση, καθώς έχασε μία από τις βασικές της οδικές αρτηρίες, μέσω των οποίων ανατροφοδοτούσε τα στρατεύματά της, κυρίως στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή Σάμουελ Ραμάνι, η ζημιά στη γέφυρα του Κερτς αποτελεί στρατηγική οπισθοδρόμηση για τα στρατεύματα της Μόσχας. «Έχουν περισσότερες από 20.000 δυνάμεις που έχουν κολλήσει στη Χερσώνα αυτή τη στιγμή. Έχουν χάσει την πρόσβαση σε γέφυρες, βασίζονται σε πορθμεία και χρειάζονται απεγνωσμένα πυρομαχικά, τρόφιμα και προμήθειες από την Κριμαία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία βρίσκεται στρατηγικά σε πιο δεινή κατάσταση από ό,τι ήταν στην αρχή της εβδομάδας» πρόσθεσε.

Η απώλεια του Χάρκοβο ήταν μια σημαντική ηθική και υλικοτεχνική οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία και η απώλεια του Λάιμαν έκοψε μια άλλη υλικοτεχνική διαδρομή, η οποία «τους επέφερε ένα σοβαρό πλήγμα».

«Όποτε η Ρωσία προσπάθησε να διαλύσει τις δυνάμεις της, πάντα αποτύγχανε, αλλά η Ουκρανία ήταν σε θέση να διατηρήσει επιθέσεις στο Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ και τη Χερσώνα ταυτόχρονα. Μπορεί τώρα να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στη Ζαπορίζια», πρόσθεσε.

Ο Ραμάνι υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί «μεγάλη ανησυχία» για τη Ρωσία, καθώς η Ουκρανία μπορεί να έχει περισσότερο έδαφος από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο μέχρι να φτάσουν 20.000 στρατιώτες της στην πρώτη γραμμή. «Οι δυνάμεις της Ρωσίας μπορεί να μην έχουν επαρκείς γραμμές ανεφοδιασμού για να τροφοδοτηθούν και να εξοπλιστούν».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ