Λωρίδα της Γάζας: Στον αέρα η ανθρωπιστική βοήθεια -Δεν αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πέρασμα της Ράφα

Λωρίδα της Γάζας: Στον αέρα η ανθρωπιστική βοήθεια -Δεν αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πέρασμα της Ράφα

Το πέρασμα της Ράφα δεν αναμένεται να ανοίξει σήμερα Παρασκευή για να περάσει φάλαγγα φορτηγών που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το CNN.

Επικαλούμενο πολλές πηγές το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι απαιτούνται επισκευές του δρόμου στην αιγυπτιακή πλευρά της ουδέτερης ζώνης με τη Λωρίδα της Γάζας και υπάρχουν πολλές ακόμη λεπτομέρειες να διευκρινιστούν για να διασφαλιστεί η συνεχής ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες που δημιούργησε η συμφωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για να ανοίξει το Κάιρο το πέρασμα της Ράφα.

«Είναι πραγματικά πολύ ρευστή η κατάσταση. Αυτοί οι άνθρωποι [Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας] περιμένουν τρόφιμα, φάρμακα και νερό. Τους έχουν πει ότι έρχονται είκοσι φορτηγά και δεν ξέρουμε πότε, θα προκληθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Αν ήμουν εγώ στη θέση τους, αν θεωρούσα ότι δεν θα έλθουν άλλα φορτηγά, θα έκανα τα πάντα να αρπάξω ό,τι μεταφέρουν αυτά τα είκοσι», είπε μια πηγή στο CNN.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι η πρώτη φάλαγγα φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας το Σαββατοκύριακο, πιθανώς το Σάββατο, αλλά όπως λένει η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, «βρίσκεται στην περιοχή και διαπραγματεύεται με τους Ισραηλινούς» για τις λεπτομέρειες αναφορικά με το άνοιγμα του σημαντικού περάσματος της Ράφα.

«Όσον αφορά στα φορτηγά, δεν θέλω να μιλήσω για ποια μορφή θα έχει τελικά η συμφωνία, επειδή αποτελεί θέμα συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει την είσοδο είκοσι φορτηγών στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά υπάρχουν άλλα 200 σταθμευμένα στην αιγυπτιακή πλευρά, ώστε η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας να είναι συνεχής, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Το Ισραήλ θέλει να μετέχει στη διαδικασία ελέγχου του περιεχομένου των φορτηγών για να γνωρίζει τι θα περάσει μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, είπε μια πηγή στο CNN.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ