Λουκασένκο: Πυρηνικά όπλα υπάρχουν για όλους

Λουκασένκο: Πυρηνικά όπλα υπάρχουν για όλους

«Πυρηνικά όπλα υπάρχουν για όλους» είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, και σταθερός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθύνοντας κάλεσμα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θέλει να ενταχθεί σε μια ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο σχέδιό της να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, στην πρώτη ανάπτυξη από το Κρεμλίνο τέτοιων όπλων έξω από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση.

Παράλληλα, Ρωσία και Λευκορωσία είναι επισήμως μέλη ενός Ενωσιακού Κράτους, μιας ένωσης χωρίς σύνορα και συμμαχίας ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Λόγω της στενής τους σχέσης, οι δυνάμεις της Μόσχας χρησιμοποίησαν το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει πέρυσι το Φεβρουάριο την εισβολή της στη γειτονική τους Ουκρανία, επιχειρώντας να καταλάβουν το Κίεβο.

Έκτοτε η στρατιωτική συνεργασία τους έχει ενταθεί, με κοινά εκπαιδευτικά γυμνάσια στο λευκορωσικό έδαφος. Μάλιστα, χθες, το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως άλλη μια μονάδα πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος S-400 έφθασαν από τη Μόσχα και θα είναι σύντομα έτοιμα για μάχη.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λουκασένκο δήλωσε πως πρέπει να είναι «στρατηγικά κατανοητό» ότι το Μινσκ και η Μόσχα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούν. «Κανένας δεν είναι αντίθετος το Καζακστάν και άλλες χώρες να έχουν τις ίδιες στενές σχέσεις που έχουμε εμείς με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε. «Αν κάποιος ανησυχεί … είναι πολύ απλό: ενταχθείτε στο Ενωσιακό Κράτος της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Αυτό είναι όλο: θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα για όλους».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτή είναι η δική του άποψη – όχι η άποψη της Ρωσίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS