Μαχσά Αμινί: «Αναβρασμός» στο Ιράν - Πώς ξέσπασε η «επανάσταση των γυναικών»

Μαχσά Αμινί: «Αναβρασμός» στο Ιράν - Πώς ξέσπασε η «επανάσταση των γυναικών»

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου. Μια ημέρα που είχε γραφτεί διαφορετικά για την 22χρονη Μαχσά Αμίνι.


Η άτυχη κοπέλα είχε ξεκινήσει να πάει για γραφειοκρατικές δουλειές και να συναντήσει συγγενείς με τον αδερφό της. Για εκείνη ήταν ένα… ταξίδι «αναψυχής», μια ευκαιρία απόδρασης, αφού οι γυναίκες στο το ιρανικό Κουρδιστάν στερούνται μέχρι και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η 22χρονη κοπέλα όμως στην μικρή αυτή «βόλτα» της είχε κάνει ένα αμάρτημα, σύμφωνα με την αστυνομία «ηθών». Κάποιες τούφες μαλλιών φαίνονταν από το χιτζάμπ της.

Κάποιοι άνδρες με πολιτικά ρούχα την άρπαξαν από τα μαλλιά, σέρνοντάς την σ’ ένα βαν. Ο αδελφός της ματαίως διαμαρτυρήθηκε, χρησιμοποιώντας ακόμα και το σώμα του για ασπίδα ανάμεσα στην αδελφή του και τους άνδρες.

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συνέβη, δεκάδες είναι οι μάρτυρες που κατήγγειλαν ότι μέσα στο βαν η Αμινί δέχτηκε βίαιη σωματική επίθεση. Αυτή συνεχίστηκε και στα κρατητήρια. Όταν πια είχε αφεθεί ελεύθερη, περιμένοντας και την τελευταία σφραγίδα παραπονέθηκε ότι δεν νιώθει καλά. Δεν της έδωσε κανένας σημασία.

Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν αργά. Αφού έπεσε σε κώμα για τρεις ημέρες, πέθανε την Παρασκευή στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 22χρονη γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε σε αίθουσα αστυνομικού τμήματος, όπου κρατούνταν μαζί με άλλες γυναίκες που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία Ηθών.

Η Μαχσά Αμινί δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία γυναίκα που πέφτει θύμα βίας του σκληρού θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν και της αδυσώπητης θρησκευτικής αστυνομίας.

Ξεχειλίζει η οργή στο Ιράν. Εκατοντάδες οργισμένοι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, με πολλές γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει στις διαδηλώσεις, αλλά οι διαδηλωτές συνεχίζουν να φωνάζουν συνθήματα κατά της ηγεσίας της χώρας.

Πρόκειται για τις εντονότερες διαμαρτυρίες που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια μετά από το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό.

Σε μία προσπάθεια να αποφορτίσουν το κλίμα, οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διαλευκάνουν την υπόθεση, ενώ σε μία πρωτοφανή κίνηση σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν επισκέφτηκε το σπίτι της άτυχης κοπέλας για να υποβάλλει τα συλλυπητήριά του. Έμεινε δύο ολόκληρες ώρες εκεί. «Όλοι οι θεσμοί θα αναλάβουν ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που έχουν παραβιαστεί», είπε, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος πως ο Χαμενεΐ «έχει επίσης επηρεαστεί και πονέσει από τον θάνατό της».

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και της Δύσης. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ήταν μεταξύ εκείνων που καταδίκασαν τον θάνατο της νεαρής. «Την περασμένη εβδομάδα, η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε εξαιτίας τραυματισμών που υπέστη αφού τέθηκε υπό κράτηση, διότι δεν τήρησε τη νομοθεσία για τη μαντίλα στο Ιράν. Αυτό που της συνέβη είναι απαράδεκτο και οι δράστες αυτού του φόνου πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Πέτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ανακοίνωση έβγαλε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας «βαθιά σοκαριστική» την υπόθεση της σύλληψης από την ιρανική θρησκευτική αστυνομία της νεαρής γυναίκας και κατόπιν του θανάτου της. Την ανησυχία του για τη δράση της αστυνομίας στο Ιράν εξέφρασε και ο ΟΗΕ: «Η υπηρεσιακή ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάντα αλ Νασίφ, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την θρησκευτική αστυνομία του Ιράν, που εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες για τη χρήση του χιτζάμπ, και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS