Μακελειό στην Πράγα: Μαρτυρίες για τα 60 λεπτά του τρόμου - Σκότωσε τον πατέρα του, «γάζωσε» συμφοιτητές του και αυτοκτόνησε - Βίντεο σοκ

Μακελειό στην Πράγα: Μαρτυρίες για τα 60 λεπτά του τρόμου - Σκότωσε τον πατέρα του, «γάζωσε» συμφοιτητές του και αυτοκτόνησε - Βίντεο σοκ


Σοκαρισμένη είναι όλη η Ευρώπη μετά το χθεσινό μακελειό στην Πράγα όπου ένοπλος φοιτητής άνοιξε πυρ σε πανεπιστήμιο εναντίον ανυποψίαστων ανθρώπων που έτρεχαν πανικόβλητοι να γλιτώσουν στη γέφυρα που περνά μπροστά από το κτίριο, με συνέπεια τον θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 24 - εκ των οποίων 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πρεσβεία, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων» στο μακελειό στην Πράγα.

Εκτέλεσε τον πατέρα του πριν το μακελειό - Ενδέχεται να σκότωσε έναν 32χρονο και την 2 μηνών κόρη του

Ένας 24χρονος φοιτητής σκότωσε 14 ανθρώπους στο περίβλεπτο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας και λίγο μετά βρέθηκε νεκρός στον ίδιο χώρο, ανακοίνωσαν οι αρχές, που έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια επίθεση «διεθνούς τρομοκρατίας».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με βαρύ οπλισμό, κινητοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε η επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας. Πολλά κτίρια εκκενώθηκαν και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η επίθεση σημειώθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, πολύ κοντά σε σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Γέφυρα του Καρόλου, του 14ου αιώνα.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν. Οι εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Βόντρασεκ είπε στους δημοσιογράφους ότι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο προτού εκείνος να εξαπολύσει την επίθεσή του στο πανεπιστήμιο, όταν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας. Ο νεαρός άνδρας «έφυγε για την Πράγα λέγοντας ότι ήθελε να αυτοκτονήσει», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Οι αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι ο 24χρονος σκότωσε τον πατέρα του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μακελάρης αφού πρώτα σκότωσε τον πατέρα του, στη συνέχεια ταξίδεψε δύο ώρες για να φτάσει στην Πράγα, για να συνεχίσει το αποτρόπαιο «έργο» του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “Daily Mail”, ο 24χρονος -ο οποίος μετά το μακελειό αυτοκτόνησε- είναι ύποπτος και για την διπλή δολοφονία πατέρας και κόρης, που βρέθηκαν νεκροί σε δάσος, κοντά στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι Αρχές θεωρούν πιθανό το σενάριο ο Κόζακ να είναι πίσω και από αυτό το έγκλημα.

«Ένας 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί εάν ο Κόζαν έχει πραγματικά κάποια σχέση με τις δολοφονίες», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ.

Βοηθήθηκε από την φίλη του

Ο Ντέιβιντ Κόζακ μπορεί να βοηθήθηκε από την κοπέλα του. Η τσεχική αστυνομία το επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφο της ολλανδικής Volkskrant που βρισκόταν στο σημείο. Η φίλη, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν, η αστυνομία βρήκε «ένα μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών» στο κτίριο του πανεπιστημίου. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλά περισσότερα θύματα αν η αστυνομία δεν είχε δράσει τόσο γρήγορα», είπε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο 24χρονος σκοπευτής είχε άδεια για το όπλο με το οποίο προκάλεσε την τραγωδία. Η έρευνα πρέπει τώρα να αποκαλύψει πώς ακριβώς έλαβε αυτή την άδεια.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία» είπε στους δημοσιογράφους ο Βιτ Ράκουσαν.

Το χρονικό του μακελειού

Με ένα πολυβόλο όπλο ZEV .308 WIN ο μακελάρης σκόρπισε τον θάνατο στη Πράγα, στο κτίριο όπου στεγάζεται το τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Τρόμο προκαλεί το βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο μακελάρης φωνάζοντας ανοίγει πυρ.

Την ώρα ου μακελειού, έντρομοι φοιτητές πηδούσαν από το παράθυρο και προσπαθούσαν να εισβάλουν στον κάτω όροφο.

Κάποιοι άλλοι είχαν βγει στο περβάζι της οροφής για να αποφύγουν την βροχή από σφαίρες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μια κοπέλα έχασε τη ζωή της καθώς δεν κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία της στο περβάζι και έπεσε στο κενό.

Αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πλατεία Γιαν Πλάχαν της Πράγας, μόλις είδε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν, ο 24χρονος γύρισε το όπλο προς το μέρος του και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτίριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως.

«Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά.

«Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι, με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Κανείς από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν τραυματίστηκε. Οι αρχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ταυτοποίηση των θυμάτων επειδή οι πυροτεχνουργοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους στους χώρους του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Ο μακελάρης κουβαλούσε τεράστια ποσότητα όπλων

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με βαρύ οπλισμό, κινητοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε η επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας ενώ πολλά κτίρια εκκενώθηκαν και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Όλα τα θύματα σκοτώθηκαν εντός του κτιρίου. Οι Αρχές ανέφεραν ότι ο ένοπλος διέθετε «τεράστια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών».

Οι αστυνομικοί τον αναζητούσαν στο κτίριο όπου είχε μάθημα αλλά εκείνος βρισκόταν σε άλλο. Σύμφωνα με τις Αρχές της Τσεχίας, οι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο πριν εκείνος εξαπολύσει την επίθεσή στο πανεπιστήμιο, όταν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας.

Οι τοπικές Αρχές κάνουν λόγο για «φρικτή προμελετημένη πράξη». Ο 24χρονος φεύγοντας από το χωριό του, που απέχει 21 χιλιόμετρα από την πόλη, είπε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο δράστης δεν έχει ποινικό μητρώο και σκότωνε τυχαία θύματα.

Ηγέτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψαν ότι σοκαρίστηκαν από το αιματηρό περιστατικό και έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήριο μήνυμα. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της Πράγας.

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο. «Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

Διεθνής καταδίκη για τον μακελειό στην Πράγα

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

«Συντετριμμένος» από την είδηση της επίθεσης στην Πράγα, με τουλάχιστον 15 νεκρούς και 24 τραυματίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ανάρτηση που έκανε στα αγγλικά στο Χ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε εκ μέρους του ελληνικού λαού «τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας μετά το πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς που «έπληξε σκληρά τον τσεχικό λαό» σε μια πανεπιστημιακή σχολή της Πράγας. «Μίλησα με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ, και του εκφράζω προσωπικά, εκ μέρους της κυβέρνησής μου και, δεν έχω καμία αμφιβολία, εκ μέρους όλων μας, την υποστήριξή μου και την αλληλεγγύη μου», δήλωσε η πρωθυπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απέστειλε μήνυμα στον Τσέχο ομόλογό της, Πετρ Φιάλα, με το οποίο εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων της σημερινής θανατηφόρας επίθεσης που έλαβε χώρα στην Πράγα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελόνι «βρίσκεται στο πλευρό τον τραυματιών και όλων των κατοίκων της Τσεχίας».

«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός καταδικάζει για μια ακόμη φορά, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, κάθε μορφή βίας, τρομοκρατίας και φανατισμού και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει χρέος να αντιδράσει και να ενισχύσει κάθε χρήσιμο μέσο, ώστε να εγγυηθεί την ύψιστη ασφάλεια των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης.

Τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα της επίθεσης στην Πράγα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 24, εξέφρασαν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρει ότι ένιωσε αποτροπιασμό όταν ενημερώθηκε για τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στο κέντρο της Πράγας. «Η σκέψη μου βρίσκεται στα θύματα και τις οικογένειές τους και οι ευχές μου για ανάρρωση προς όλους τους τραυματίες», γράφει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Αντίστοιχα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκφράζει προς τον τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα «σε αυτήν την οδυνηρή περίσταση, εκ μέρους του γερμανικού λαού», τα ειλικρινή του συλλυπητήρια. «Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια εκφράζουμε και στις οικογένειες των θυμάτων. Συμμεριζόμαστε τη θλίψη τους και νιώθουμε τον πόνο τους. Σε αυτήν τη σκοτεινή ώρα, στεκόμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό του τσεχικού λαού», αναφέρει ο κ. Σολτς.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σημειώνει ότι «η επίθεση στο κέντρο της Πράγας πλήττει την Ευρώπη στην καρδιά», για να συμπληρώσει, απευθυνόμενη στον τσέχο ομόλογό της Γιαν Λιπάφσκι στη γλώσσα του: «Πενθούμε. Η σκέψη και η συμπαράστασή μας είναι στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Τα συλλυπητήριά μου σε όλους σας».

«Ήμασταν τυχεροί»: Μαρτυρίες Ελλήνων από το σημείο του μακελειού

Τις στιγμές τρόμου που έζησαν κοντά στο σημείο της αιματηρής επίθεσης στο πανεπιστήμιο στην Πράγα περιέγραψαν Έλληνες σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις.

Τυχερός στάθηκε Έλληνας φοιτητής όπως αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 επειδή είχε φύγει από το πανεπιστήμιο λίγη ώρα πριν την επίθεση. Όπως αποκάλυψε, λόγω των εορτών η πόλη ήταν γεμάτη με κόσμο ενώ υπήρχαν και πολλοί Έλληνες καθώς τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να έχουν μαθήματα.

Έλληνας καθηγητής, ο οποίος έκανε μάθημα την ώρα του μακελειού σε διπλανή αίθουσα, αλλά και Ελληνίδα φοιτήτρια περιέγραψαν τις δραματικές σκηνές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσίβος, ο οποίος έκανε μάθημα εκείνη την ώρα, περίπου 700 μέτρα μακριά, μίλησε στο Star.

Οι ανατριχιαστικές αναρτήσεις του μακελάρη στο Telegram

Ανατριχιαστικά είναι τα τελευταία μηνύματα του 24χρονου μακελάρη στον λογαριασμό του στο Telegram, που αποκαλούσε «ημερολόγιο», πριν σκορπίσει τον θάνατο στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Έμπνευση της αποτρόπαιας πράξης του ήταν δύο άλλα αιματηρά περιστατικά σε σχολεία της Ρωσίας το 2021 και το 2023.

Σε ανάρτησή του που κυκλοφορεί στο Telegram από τις 17 Δεκεμβρίου, ο Κόζακ αναφέρει ότι σκόπευε να πραγματοποιήσει επίθεση και να αυτοκτονήσει, λέγοντας ότι πάντα ήθελε να σκοτώσει.

Σε αναρτήσεις του έγραφε ότι μισεί τον κόσμο και θέλει να προκαλέσει όσο περισσότερο πόνο γίνεται, ενώ έγραφε ότι ακούει ένα βουητό στα αυτιά του και θέλει «να το ξεριζώσει».

«Θέλω να κάνω επίθεση με πυροβολισμούς σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο αποτελεσματικό να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροή. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα», είχε γράψει στο Telegram.

davi

Ο δράστης αναφέρεται στην Alina Afanaskina, 14χρονη που στις 7 Δεκεμβρίου 2023, σε σχολείο στο Bryansk της Ρωσίας, σκότωσε δύο μαθητές και τραυμάτισε άλλους πέντε, προτού αυτοκτονήσει.

Ο μακελάρης ήταν φοιτητής του πανεπιστημίου που σκόρπισε τον θάνατο στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ενώ τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ