Μιανμάρ: Διαδήλωση κατά του πραξικοπήματος, «σιγή» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μιανμάρ: Διαδήλωση κατά του πραξικοπήματος, «σιγή» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εκατοντάδες πολίτες της Μιανμάρ, διαδήλωσαν στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κατά του πραξικοπήματος που ανέτρεψε στην αρχή της εβδομάδας την Αούνγκ Σαν Σου Κι. «Κάτω η στρατιωτική δικτατορία, ζήτω η δημοκρατία», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας κόκκινες σημαίες, στο χρώμα του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Δευτέρας.

Μπροστά στο διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας, η χούντα γενίκευσε σήμερα τον αποκλεισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνοντας σ' αυτόν το Twitter και το Instagram. «Χάσαμε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και χρειαζόμαστε επειγόντως δημοκρατία», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. «Παρακαλούμε ακούστε τη φωνή της Μιανμάρ».

Ο αρχηγός του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κατέλαβε τη Δευτέρα την εξουσία ισχυριζόμενος πως έγινε νοθεία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου τις οποίες είχε κερδίσει με σαρωτική νίκη ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Κι.

Το πραξικόπημα καταδικάσθηκε διεθνώς, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητάει την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και την Ουάσινγκτον να εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις.

Ο ΟΗΕ είχε χθες, Παρασκευή, την πρώτη επαφή του με τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ μετά την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επανέλαβε τις εκκλήσεις για την απελευθέρωση αξιωματούχων που έχουν συλληφθεί.

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε το πραξικόπημα «εντελώς απαράδεκτο», όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την Πέμπτη μια πιο ήπια γραμμή, ζητώντας την απελευθέρωση των κρατουμένων, αλλά χωρίς να καταδικάσει επίσημα το πραξικόπημα, καθώς οι Κινέζοι και οι Ρώσοι ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια καταδίκη.

Πηγή: Reuters

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ