Μόσχα: Στη διαβόητη φυλακή Λεφόρτοβο κρατείται ο δημοσιογράφος της WSJ – Ένα κολαστήριο του Στάλιν και της KGB

Μόσχα: Στη διαβόητη φυλακή Λεφόρτοβο κρατείται ο δημοσιογράφος της WSJ – Ένα κολαστήριο του Στάλιν και της KGB

Πολύ σκληρές φαίνεται να είναι οι συνθήκες στις φυλακές Λεφόρτοβο της Ρωσίας, όπου οδηγήθηκε ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Εξαντλητικές ανακρίσεις, απομόνωση και κατάμεστα κελιά είναι μερικά από χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλακής, σύμφωνα με κρατούμενούς της.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς κατηγορήθηκε για κατασκοπεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) στο Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, όπου είχε μεταβεί για να γράψει ένα θέμα για τη διαβόητη μισθοφορική οργάνωση Wagner Group.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο 31χρονος Αμερικανός δημοσιογράφος, που έχει εργαστεί στο παρελθόν στο AFP και στην εφημερίδα «The Moscow Times», εμφανίστηκε την Πέμπτη στο περιφερειακό δικαστήριο Λεφόρτοβο της Μόσχας, όπου δήλωσε αθώος, αλλά ο δικαστής διέταξε την προφυλάκισή του μέχρι τις 29 Μαΐου 2023.

Κολαστήριο του Στάλιν και της KGB η φυλακή Λεφόρτοβο

Η φυλακή υψίστης ασφαλείας, στην οποία οδηγήθηκε ο Γκέρσκοβιτς, χτίστηκε το 1881 και προορίζεται για τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία, πρώην αξιωματούχους και «κατασκόπους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βίαιο παρελθόν, αφού εκεί εκτελούνταν πολιτικοί κρατούμενοι τη δεκαετία του 1930, την περίοδο της παντοδυναμίας του Ιωσήφ Στάλιν στην ΕΣΣΔ, και εκεί βασάνιζαν πράκτορες της KGB αντιφρονούντες.

Από τη φυλακή αυτή πέρασε στο παρελθόν και ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας, που αποκάλυψε τη φρίκη των γκουλάγκ, αλλά και ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο Ρώσος κατάσκοπος που αυτομόλησε στο Λονδίνο και αργότερα δολοφονήθηκε με σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο το 2006.

Στη φυλακή αυτή κρατείται επίσης ένας άλλος Αμερικανός, ο βετεράνος πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, από το 2020 – και αυτός κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Άθλιες συνθήκες κράτησης

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος θα περάσει πιθανώς τις πρώτες δέκα μέρες του στη φυλακή Λεφόρτοβο στην απομόνωση, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις αλλοδαπών κατηγορούμενων για κατασκοπεία, μια πρακτική που χρησιμοποιείται για την ψυχική κατάρρευση των κρατουμένων, ώστε να «σπάσουν» πιο εύκολα στις ανακρίσεις.

Οι κρατούμενοι φορούν μπλε στολές και κλειδώνονται σε μικρά κελιά, ενώ τους αφαιρούνται τα υπάρχοντά τους, μεταδίδει η Daily Mail.

Στόχος των αξιωματούχων είναι να λυγίσουν οι κρατούμενοι, λέει η Ζόγια Σβέτοβα της ΜΚΟ Public Monitoring Commision, που εδρεύει στη Μόσχα και παρακολουθεί τις συνθήκες κράτησης στις ρωσικές φυλακές. «Αυτή η περίοδος είναι κατά κάποιον τρόπο περίοδος εξευτελισμού για να “ψηθούν” οι κρατούμενοι. Νιώθουν γυμνοί, χωρίς τα προσωπικά υπάρχοντά τους. Σε καμία άλλη φυλακή στη Μόσχα δεν επιφυλάσσεται τόσο εχθρική μεταχείριση στους κρατουμένους στη διάρκεια της “καραντίνας” όσο στο Λεφόρτοβο. Συναντήσαμε κάποτε έναν Τούρκο σε αυτό το τμήμα της φυλακής για τους ξένους κρατούμενους. Κατάφερε να βρει ένα γούνινο καπέλο και το φορούσε συνεχώς επειδή πάγωνε», είπε στο Daily Beast.

O Γκέρσκοβιτς θα είναι κλειδωμένος σε ένα κελί οκτώ τετραγωνικών μέτρων, που μόνον μία ώρα την ημέρα θα μπορεί να εγκαταλείπει για μια βόλτα στην αυλή. Τα κελιά περιλαμβάνουν σιδερένια κρεβάτια με πολύ λεπτά στρώματα, έναν νεροχύτη -μόνον με κρύο νερό- και τουαλέτα, ενώ επιτρέπονται επισκέψεις μόνον από δικηγόρους και απαγορεύονται τα τηλεφωνήματα. Οι κρατούμενοι μπορούν να κάνουν ντους μόνον μία φορά την εβδομάδα.

Ο δημοσιογράφος της WSJ απειλείται με 20ετή κάθειρξη

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι ο Γκέρσκοβιτς «πιάστηκε στα πράσα». Η FSB κατηγορεί τον Γκέρσκοβιτς ότι συνέλεγε «πληροφορίες που συνιστούν κρατικό μυστικό για τις δραστηριότητες μιας εκ των επιχειρήσεων της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας» και ότι «ενεργούσε κατ’ εντολών των ΗΠΑ».

Ο Γκέρσκοβιτς απειλείται με 20ετή κάθειρξη σε περίπτωση καταδίκης του για κατασκοπεία και η σύλληψή του προκάλεσε συναγερμό στον Λευκό Οίκο, καλώντας τους Αμερικανούς που εξακολουθούν να διαμένουν στη Ρωσία να φύγουν αμέσως από τη χώρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ