Με την πλάτη στον τοίχο ο Μπάιντεν: Καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις λόγω του χάους στο Αφγανιστάν

Με την πλάτη στον τοίχο ο Μπάιντεν: Καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις λόγω του χάους στο Αφγανιστάν

Στρατιωτικά αεροσκάφη εξακολουθούν να απογειώνονται μεταφέροντας εκατοντάδες ανθρώπους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί πάνω από 25.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ και σε κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν θέλει να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται για τον ίδιο σε τεράστιο πολιτικό πρόβλημα.

Κι αυτό αποτυπώνεται και στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις: η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών δηλώνει δυσαρεστημένη με τον τρόπο που γίνεται η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, που διέταξε ο Μπάιντεν, με το 74% σε σφυγμομέτρηση του CBS να επιρρίπτουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ την ευθύνη για τη χαοτική απόσυρση, μολονότι έξι στους δέκα (63%) είναι υπέρ της.

Μετά την ανακοίνωση από τον Μπάιντεν της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων οι Ταλιμπάν κατέλαβαν αστραπιαία μεγάλα τμήματα της χώρας και τελικά και την Καμπούλ, όπου εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές στο αεροδρόμιο και πολλοί άνθρωποι έχασαν μέσα στο χάος τις ζωές τους. Αλλά και τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν υποχώρησαν σημαντικά καθώς μόλις το 50% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του, από 58% τον περασμένο μήνα και 62% τον Μάρτιο.

Στον Μπάιντεν, όχι στον Τραμπ, επιρρίπτουν την ευθύνη

Σχεδόν δύο στους τρεις ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δεν είχε ξεκάθαρο σχέδιο για την εκκένωση Αμερικανών υπηκόων από το Αφγανιστάν, με το 59% να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν τους Αφγανούς, που θέλουν να ξεφύγουν από τα νύχια των Ταλιμπάν. Το 62% επέρριψε στον Μπάιντεν μέρος της ευθύνης για την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν – πολλοί περισσότεροι από εκείνους (50%) που ρίχνουν το φταίξιμο στον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει εξαπολύσει δριμεία πυρά κατά της στρατηγικής του διαδόχου του στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Έξι στους δέκα θεωρούν ότι με την ανάρρηση των Ταλιμπάν στην εξουσία αυξήθηκε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής για τις ΗΠΑ. Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του CBS διεξήχθη μεταξύ 18 και 20 Αυγούστου, λίγα 24ωρα αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία κι οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει την αποστολή εκκένωσης. Ο Μπάιντεν ελπίζει να τερματίσει μέχρι τις 31 Αυγούστου την ανάπτυξη των στρατευμάτων για τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από την Καμπούλ, ενώ χθες επανέλαβε από τον Λευκό Οίκο την ελπίδα του να μην αναγκαστεί να παρατείνει την ανάπτυξη στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Προς παράταση της αμερικανικής αποστολής;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ωστόσο, διαβουλεύεται με τις ένοπλες δυνάμεις για την πιθανότητα παράτασης της αποστολής εκκένωσης από το Αφγανιστάν πέρα από τα τέλη Αυγούστου. «Γίνονται συζητήσεις με το στρατό για μια παράταση», είπε ο Μπάιντεν. «Ελπίζουμε να μη χρειαστεί». »«Αν μας ζητήσουν σύμμαχοι μια παράταση, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ο πρόεδρος. Οι ΗΠΑ έχουν στο μεταξύ, όπως λένε, διευρύνει τη ζώνη ασφαλείας γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και οι Ταλιμπάν δείχνουν να συνεργάζονται, είπε ο Μπάιντεν.

Αύριο Τρίτη θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος των κρατών μελών της G7 για την κατάσταση στο Αφγανιστάν μέσω τηλεδιάσκεψης με τους αρχηγούς κρατούν και κυβερνήσεων να συζητούν για το δέον γενέσθαι από δω και πέρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Όπως ανέφερε στο Twitter ο προεδρεύων, Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, είναι αποφασιστικής σημασίας να συνεργαστεί η διεθνής κοινότητα για να διασφαλίσει την εκκένωση και να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή.<p>Πηγή: <a target="blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/mpainten-boytia-dimoskopiseis-ipa-logo-haoys-afganistan">Με την πλάτη στον τοίχο ο Μπάιντεν: Καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις λόγω του χάους στο Αφγανιστάν </a></p>

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS