Πώς θα είναι το ταξίδι του Μπέζος στο Διάστημα -Πτήση μόλις 11 λεπτών, χωρίς πιλότο και ίσως και χωρίς διαστημικές στολές [εικόνες & βίντεο]

Πώς θα είναι το ταξίδι του Μπέζος στο Διάστημα -Πτήση μόλις 11 λεπτών, χωρίς πιλότο και ίσως και χωρίς διαστημικές στολές [εικόνες & βίντεο]

Μπορεί το όνειρο του Τζεφ Μπέζος από μικρό παιδί για ένα ταξίδι στο Διάστημα να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, αλλά θα είναι ίσως ένα από τα πιο σύντομα που έχει κάνει ποτέ.

Ο ιδρυτής της Amazon, που θα παραδώσει στις 5 Ιουλίου το τιμόνι της, θα αιωρηθεί για μόλις τρία λεπτά στην καμπίνα του διαστημικού σκάφους New Shepard, προτού επιστρέψει στη θέση του για το ταξίδι του γυρισμού. Η Blue Origin, η εταιρεία που ίδρυσε ο Μπέζος πριν από 21 χρόνια, σχεδιάζει να προσφέρει σε πλούσιους διαστημικούς τουρίστες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στα όρια του Διαστήματος και να απολαύσουν έστω και για λίγα λεπτά τη μαγευτική θέα από τα μεγαλύτερα παράθυρα οποιουδήποτε διαστημικού σκάφους στον κόσμο.

Ο Μπέζος θα είναι παρών στην πρώτη τέτοια πτήση παρέα με τον αδελφό του, Μαρκ, και έναν τυχερό πλειοδότη για την τρίτη θέση, κι όλα αυτά καθιστούν το ταξίδι αυτό μοναδικό. «Από τότε που ήμουν πέντε χρόνων, ονειρευόμουν να ταξιδέψω στο Διάστημα», ανέφερε ο Μπέζος σε ανάρτησή του την περασμένη Δευτέρα στο Instagram.

«Θέλω να συμμετάσχω σε αυτή την πτήση επειδή ήταν κάτι που ήθελα να κάνω σε όλη μου τη ζωή. Είναι μια περιπέτεια, μεγάλη υπόθεση για μένα», ανέφερε σε βίντεο που ανήρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πτήση χωρίς πιλότο, με αιώρηση στο κενό για τρία λεπτά

Στην πτήση αυτή που δίνει σάρκα και οστά στο παιδικό όνειρο του Μπέζος δεν θα υπάρχει πιλότος, αφού η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, όπως αναφέρει το Business Insider. Στις 20 Ιουλίου ο Μπέζος, ο αδελφός του και ο πολυεκατομμυριούχος συνταξιδιώτης τους, που θα καθοριστεί από δημοπρασία οκτώ μέρες νωρίτερα, θα επιβιβαστούν στην ευρύχωρη, στρογγυλή καμπίνα του Νew Shepard και θα προσδεθούν στις θέσεις τους. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, ο πύραυλος θα θέσει στη συνέχεια σε λειτουργία τους κινητήρες του εκτοξεύοντας φλόγες και καπνούς στις κοιλάδες του δυτικού Τέξας για να απογειωθεί.

 

Καθώς το σκάφος θα περνά την ατμόσφαιρα, η έλξη που ασκεί η βαρύτητα της Γης και η ισχύς της ανόδου θα κολλήσουν στις θέσεις τους τους αδελφούς Μπέζος και τον φιλοξενούμενό τους. Μετά από μόλις τρία λεπτά θα νιώθουν να χάνουν το βάρος τους καθώς θα επικρατούν συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και θα έχουν άλλα τρία λεπτά να βγάλουν τις ζώνες τους και να αιωρηθούν μέσα στην καμπίνα μετακινούμενοι από το ένα παράθυρο στο άλλο.

 

Τα παράθυρα αυτά καλύπτουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της κάψουλας και προσφέρουν εντυπωσιακή θέα στην καμπύλη φιγούρα της Γης από τη μία πλευρά και στο μαύρο σκοτάδι του Διαστήματος από την άλλη, ένα θέαμα μοναδικό, όπως το έχουν περιγράψει αστροναύτες στο παρελθόν. «Όταν κοιτάζουμε τη Γη από το Διάστημα, βλέπουμε αυτόν τον φανταστικό, απερίγραπτα όμορφο πλανήτη, που φαντάζει σαν ζωντανός οργανισμός αλλά δείχνει ταυτόχρονα εξαιρετικά εύθραυστος», είχε πει το 2013 ο αστροναύτης Ρον Γκάραν, που είχε περάσει 177 ημέρες στο Διάστημα. «Το ίδιο λένε όσοι έχουν πάει ποτέ στο Διάστημα, βλέποντας αυτό το πολύ λεπτό στρώμα [της ατμόσφαιρας] και συνειδητοποιούν ότι είναι το μόνο που ουσιαστικά προστατεύει κάθε ζωντανό οργανισμό στη Γη από τον θάνατο».

Το ταξίδι της επιστροφής

Μόλις αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής σε ύψος 100 χλμ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ο Μπέζος κι οι συνεπιβάτες του θα ξανανιώσουν τη βαρύτητα και θα προσδεθούν στις θέσεις τους για την ταχύτατη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια θα ανοίξουν τρία αλεξίπτωτα, με τους επιβάτες να νιώθουν ένα απότομο τράβηγμα καθώς θα επιβραδύνεται η πτώση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια σταδιακή προσγείωση σε έρημο του Τέξας, όπου θα τους παραλάβουν μέλη του προσωπικού της Blue Origin.

To ταξίδι στο Διάστημα θα διαρκέσει περίπου 11 λεπτά, αφού το New Shepard είναι ένας μικρός υποτροχιακός πύραυλος, οι κινητήρες του οποίου δεν δίνουν την αναγκαία ώθηση για να τεθεί σε τροχιά. Η Blue Origin δεν έχει διευκρινίσει αν ο Μπέζος και οι συνταξιδιώτες του θα φορούν ειδική διαστημική στολή και κράνος στη διάρκεια της πτήσης, όπως οι αστροναύτες της NASA και οι ομόλογοί τους άλλων διαστημικών υπηρεσιών. Η NASA επέβαλε τη χρήση διαστημικών στολών μετά την καταστροφή κατά την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Challenger το 1986, όταν σκοτώθηκαν και τα επτά μέλη του πληρώματος. Οι διαστημικές στολές πιθανώς δεν θα τους είχαν σώσει, αλλά θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, αν εμφανιζόταν διαρροή στην καμπίνα διαστημικής κάψουλας, που όμως θα έμενε ανέπαφη. Το New Shepard έχει κάνει ως τώρα 15 επιτυχημένες δοκιμές σε μη επανδρωμένες πτήσεις, ενώ δύο φορές δοκιμάστηκε ένα σύστημα διαφυγής έκτακτης ανάγκης, που θα εκτοξεύσει την κάψουλα και τους επιβάτες της μακριά από έναν κατεστραμμένο πύραυλο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ