Μπιλ Γκέιτς: Ο άνθρωπος που προέβλεψε την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιεί τώρα για δύο ακόμη πιο επικίνδυνες κρίσεις

Μπιλ Γκέιτς: Ο άνθρωπος που προέβλεψε την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιεί τώρα για δύο ακόμη πιο επικίνδυνες κρίσεις

Tον κώδωνα του κινδύνου για δύο κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως μελλοντικά η ανθρωπότητα έκρουσε ο Μπιλ Γκέιτς, δύο κινδύνους που μπορεί να αποδειχθούν ακόμη χειρότεροι από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, που είχε προειδοποιήσει πριν από μερικά χρόνια ότι ο κόσμος θα ήταν απροετοίμαστος για την επόμενη επιδημία και τον περασμένο χρόνο δυστυχώς δικαιώθηκε με τον νέο κορωνοϊό να θερίζει ζωές ανά την υφήλιο και να προκαλεί τεράστιο σοκ στην οικονομία. Ο Γκέιτς είχε προβλέψει την διασπορά του ιού όταν στη διάρκεια ομιλίας του στο Ted Talk με τίτλο: «Η επόμενη επιδημία; Δεν είμαστε έτοιμοι», είχε εκφράσει την άποψη το 2015 ότι φορείς ενός νέου ιού «θα αισθάνονται αρκετά καλά, ενώ μπορεί να τον μεταδώσουν, σε βαθμό που να μπαίνουν χωρίς προφυλάξεις σ’ ένα αεροπλάνο ή ένα κατάστημα». «Αν κάτι σκοτώσει πάνω από δέκα εκατ. ανθρώπους τις επόμενες δύο δεκαετίας, πιθανώς θα είναι ένας λίαν λοιμογόνος ιός παρά ένας πόλεμος. Όχι πύραυλοι, αλλά μικρόβια», είχε πει τότε.

Τώρα, έξι χρόνια μετά και με την πανδημία της Covid-19 να καλπάζει στον πλανήτη, ο Γκέιτς, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο διαφόρων θεωριών συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίστηκε στο δίκτυο Veritasium του YouTube και επανήλθε με νέες, εφιαλτικές προβλέψεις για τις μέγιστες απειλές που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα: την κλιματική αλλαγή και τη βιοτρομοκρατία.

Μπιλ Γκέιτς: Βιοτρομοκρατία και κλιματική αλλαγή οι επόμενες απειλές για την ανθρωπότητα

«Δεν μου δημιουργεί ευχάριστο συναίσθημα να επισημαίνω κάτι του τύπου: “σας τα έλεγα”. Υπάρχουν πολλοί λοιμογόνοι ιοί του αναπνευστικού και κατά καιρούς θα αναδύονται. Οι ασθένειες του αναπνευστικού είναι πολύ τρομακτικές επειδή μπορεί να κυκλοφορείς με αεροπλάνο ή λεωφορείο και να είσαι φορέας, σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, όπως του Έμπολα, όταν είσαι καθηλωμένος στο κρεβάτι ενός νοσοκομεία, την ώρα που άλλοι μολύνονται», είπε. Και προχώρησε στις προβλέψεις του για τις μελλοντικές απειλές: «Η μία είναι η κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο ο απολογισμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε σ’ αυτή την πανδημία. Η άλλη είναι η βιοτρομοκρατία. Κάποιος που θέλει να προκαλέσει μία καταστροφή, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ιό κι αυτό σημαίνει εν προκειμένω ότι η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ιού θα είναι πιο δύσκολη από αυτή μίας επιδημίας που προέρχεται από τη φύση».

Ο Γκέιτς αμφιβάλλει κατά πόσον οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν μελλοντικές πανδημάις, αλλά πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το επίπεδο ετοιμότητάς μας, ώστε να μην φθάσουμε ποτέ σε απολογισμούς θανάτων σαν κι αυτόν που βλέπουμε σήμερα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ