Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία ζητά εγγυήσεις από τον Πούτιν

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία ζητά εγγυήσεις από τον Πούτιν

Τη συνδρομή της Ρωσίας ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Αρμενίας ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλ Πασινιάν, εν μέσω της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία μαίνεται για περισσότερο από έναν μήνα. 


Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, αξίωσε επισήμως από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, την παροχή βοήθειας, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του.

"Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να αρχίσουν επείγουσες διαβουλεύσεις με στόχο να διευκρινιστεί το είδος και η ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Αρμενία για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της" γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να λάβουν επείγοντα βήματα για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η συμφωνία αφορά την προστασία του άμαχου πληθυσμού, την περισυλλογή των σορών των νεκρών, καθώς και την ανταλλαγή κρατουμένων.
Ωστόσο, η επίτευξη μιας οριστικής εκεχειρίας φαίνεται ότι προς το παρόν φαντάζει αρκετά δύσκολη, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι τρεις αποτυχημένες καταπαύσεις πυρός.

Η περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο. Το μεγαλύτερο μέρος  τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, με τη στήριξη του Γερεβάν. Οι περισσότεροι κάτοικοι άλλωστε, είναι αρμενικής καταγωγής. Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS