Ανησυχία φαίνεται πως προκαλεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η αύξηση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα, με τον Οργανισμό να ζητεί περισσότερες πληροφορίες από το Πεκίνο αναφορικά με το τι συμβαίνει.
Ειδικότερα, Αξιωματούχοι της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας ανέφεραν αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ο οποίος προχώρησε σε επίσημο αίτημα προς την Κίνα για να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες. Μέσω του Χ (πρώην Twitter), πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός ανακοίνωσε το αίτημα αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά « Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών».
"Οι κινεζικές αρχές απέδωσαν την αύξηση αυτή στην άρση των περιορισμών του COVID-19 και στην κυκλοφορία γνωστών παθογόνων όπως η γρίπη, το μυκόπλασμα πνευμονίας (μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως προσβάλλει μικρότερα παιδιά), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί το COVID-19)", δήλωσε ο ΠΟΥ.
Πνευμονία-μυστήριο που πλήττει κυρίως παιδιά έχει εμφανιστεί στη βόρεια Κίνα
Εστίες μη διαγνωσμένων κρουσμάτων παιδικής πνευμονίας έχουν επίσης αναφερθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, λέει ο οργανισμός, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτές σχετίζονται με τις αναπνευστικές λοιμώξεις.
"Οι κινεζικές αρχές απέδωσαν την αύξηση αυτή στην άρση των περιορισμών του COVID-19 και στην κυκλοφορία γνωστών παθογόνων όπως η γρίπη, το μυκόπλασμα πνευμονίας (μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως προσβάλλει μικρότερα παιδιά), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί το COVID-19)", δήλωσε ο ΠΟΥ.
Η Κίνα διατήρησε μια πολιτική γνωστή ως πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον COVID-19 (γνωστή και ως zero-covid), που χαρακτηριζόταν από αυστηρά lockdowns και καραντίνες, μαζικές εξετάσεις και αυστηρό εντοπισμό επαφών διεγνωσμένων κρουσμάτων - μέχρι που εγκατέλειψε τη στρατηγική αυτή τον προηγούμενο Δεκέμβριο . Αυτά τα μέτρα κατά του Covid περιορίζουν επίσης την εξάπλωση πιο κοινών μικροβίων, λένε οι ειδικοί, δημιουργώντας ένα "κενό ανοσίας" που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις όταν σταματήσουν να λαμβάνουν τέτοιες προφυλάξεις.
Οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν "ένα εκτεταμένο ξέσπασμα μιας μη διαγνωσμένης αναπνευστικής νόσου σε διάφορες περιοχές της Κίνας", σύμφωνα με το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων, γνωστό ως ProMED. "Δεν είναι καθόλου σαφές πότε ξεκίνησε αυτή η επιδημία, καθώς θα ήταν ασυνήθιστο να προσβληθούν τόσα πολλά παιδιά τόσο γρήγορα", αλλά οι αναφορές για ασθένειες κυρίως σε παιδιά υποδηλώνουν "κάποια έκθεση στα σχολεία".
Η ProMED αναφέρει ότι αναμένει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την έκταση του προβλήματος, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις ή εικασίες.
Ο ΠΟΥ λέει ότι έχει ζητήσει από την Κίνα επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, εργαστηριακά αποτελέσματα από αυτές τις συστάδες, λεπτομέρειες σχετικά με τις τάσεις στην κυκλοφορία των παθογόνων και την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Ο οργανισμός συμβουλεύει τους ανθρώπους στην Κίνα να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο αναπνευστικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των συνιστώμενων εμβολίων, της παραμονής στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι, της χρήσης μάσκας όταν βρίσκονται κοντά σε άλλους και του τακτικού πλυσίματος των χεριών.