Νέο υγειονομικό «σοκ» στη Βρετανία: Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Νέο υγειονομικό «σοκ» στη Βρετανία: Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Nέος υγειονομικός συναγερμός έχει χτυπήσει στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς έπειτα από τον κοροναϊό και την έξαρση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά, πλέον ανησυχία προκαλεί ένας νέος «εχθρός». 

Συγκεκριμένα, στην επικράτεια καταγράφονται ήδη επτά κρούσματα της σπάνιας, ιογενούς ευλογιάς των πιθήκων(monkeypox) από τις 6 Μαΐου. Τα τέσσερα κρούσματα εξ αυτών έγιναν γνωστά τη Δευτέρα. 

Όπως έγινε γνωστό, το πρώτο κρούσμα συνδέεται με ταξίδι που είχε γίνει στη Δυτική Αφρική, ενώ δύο ακόμη περιπτώσεις γνωστοποιήθηκαν στις 14 Μαΐου και αφορούσαν άτομα που έμεναν στο ίδιο σπίτι. Ένα εκ των ατόμων χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη σε ειδική μονάδα, με το άλλο να απομονώνεται στο σπίτι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), εν εξελίξει βρίσκοντες οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων. 

Άγνωστη η προέλευση - Ποια είναι τα συμπτώματα

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η προέλευση της μόλυνσης, καθώς οι νοσήσαντες δεν είχαν ταξιδέψει σε κάποια χώρα που είναι ενδημική η ευλογιά των πιθήκων. Εκτιμάται ότι οι νέοι μολύνθηκαν στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική. 

Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση. Μπορεί να αναπτυχθεί ένα εξάνθημα, το οποίο αλλάζει και περνά από διαφορετικά στάδια πριν τελικά λάβει μορφή ψώρας, προτού υποχωρήσει. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται στη ΛΔΚ και τη Νιγηρία. 

Το 2003, η ασθένεια εντοπίστηκε στις ΗΠΑ όταν εκδηλώθηκε ξέσπασμα μετά την εισαγωγή τρωκτικών από την Αφρική. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, όταν τρία άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό αφού ένας άνδρας επέστρεψε από τη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένης μιας νοσοκόμας του NHS. 

Το περιστατικό σήμαινε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι είχαν προειδοποιηθεί ότι είχαν εκτεθεί στον δυνητικά θανατηφόρο ιό, ωστόσο δεν καταγράφηκαν άλλα κρούσματα από αυτό το ξέσπασμα. Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω «σκασμένου δέρματος», της αναπνευστικής οδού ή των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

Μπορεί να περάσει μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων στον αέρα και αγγίζοντας το δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου ή αγγίζοντας αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από αυτά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ