Οι «New York Times» κατά Microsoft και OpenAI -Γιατί μηνύουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς για το ChatGPT

Οι «New York Times» κατά Microsoft και OpenAI -Γιατί μηνύουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς για το ChatGPT

Οι «New York Times» κίνησαν ποινική διαδικασία σε βάρος της OpenAI και της Microsoft με την κατηγορία ότι καταχράστηκαν την πνευματική ιδιοκτησία της εφημερίδας για να εκπαιδεύσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

«Όπως η μήνυση το εξηγεί, η Microsoft και η OpenAI χρησιμοποίησαν τη δουλειά μας για να αναπτύξουν και να διαθέσουν στο εμπόριο τα προϊόντα τους τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να έχουν την άδεια των Times» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αμερικανικής εφημερίδας, εκτιμώντας ότι «πρόκειται πράγματι για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων ως προς το περιεχόμενο και τη δημοσιογραφική δουλειά».

«New York Times»: Αρκετά δισ. δολάρια η ζημιά

Σύμφωνα με τη μήνυση, η εφημερίδα εκτιμά σε «αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια» τη ζημιά που υπέστη.

«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη των εναγομένων βασίζεται σε μοντέλα μαζικής εκμάθησης που κατασκευάστηκαν αντιγράφοντας και χρησιμοποιώντας εκατομμύρια άρθρα των ''Times'' που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα», προσθέτει η εφημερίδα.

Επίσης, η Microsoft και η OpenAI «έδωσαν στα περιεχόμενα των ''Times'' μια ιδιαίτερη σημασία στην κατασκευή του μοντέλου τους εκμάθησης, υπογραμμίζοντας μια προτίμηση που αναγνωρίζει την αξία αυτής της εργασίας».

Η εφημερίδα εξηγεί επίσης ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς έως τώρα να διαπραγματευθεί με τις δύο εταιρείες προκειμένου «να λάβει επαρκή αποζημίωση για τη χρήση των περιεχομένων της».

«Οι νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύουν τη δημοσιογραφία μας. Εάν η Microsoft και η OpenAI θέλουν να χρησιμοποιούν τη δουλειά μας για εμπορική χρήση, ο νόμος τις υποχρεώνει να ζητήσουν αρχικά την άδεια. Δεν το έκαναν», επέμεινε μια εκπρόσωπος.

Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε η Microsoft ούτε η OpenAI προέβησαν αμέσως σε σχόλιο.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η OpenAI είχε καταλήξει σε μια οικονομική συμφωνία με τον γερμανικό όμιλο Axel Springer, εκδότη κυρίως της ταμπλόιντ «Bild», ώστε να παρέχει περιεχόμενα του ομίλου στις απαντήσεις των ερωτημάτων που θέτουν χρήστες του ChatGPT.

Σύμφωνα με τους όρους της συνεργασίας αυτής, την οποία οι δύο παράγοντες παρουσιάζουν ως πρωτοφανή, οι χρήστες που θέτουν μια ερώτηση στο ChatGPT θα λαμβάνουν ως απάντηση περιλήψεις άρθρων που δημοσίευσαν τα έντυπα του ομίλου Axel Springer, συγκεκριμένα το Politico, το Business Insider και οι εφημερίδες «Bild» και «Welt».

Από τότε που τέθηκε στην κυκλοφορία το ChatGPT πριν από έναν χρόνο, οι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ επιδίδονται σε μια ξέφρενη κούρσα για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή επιτρέπει να λαμβάνονται κείμενα, φωτογραφίες ή γραμμές κώδικα επιπέδου ισοδύναμου με αυτά που παράγονται από ανθρώπους, με μια απλή αναζήτηση στην τρέχουσα γλώσσα, χάρη στον όγκο του περιεχομένου που υπάρχει στο διαδίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ